Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Azonnali szabadon bocsátását követelte a norvég tömeggyilkos

Azonnali szabadon engedését követelte hétfői meghallgatásán Anders Behring Breivik jobboldali szélsőséges, aki tavaly 77 embert ölt meg Norvégiában, öldöklését az ország "kulturális tönkretétele" elleni harc szükséges tettének nevezve.
"A kormány székháza elleni támadás megelőző csapás volt a norvég kultúrát és a norvég etnikumot pusztító személyekkel szemben" - közölte a férfi a bíróság előtt.

A 32 éves férfi beismerte, hogy tavaly július 22-én pokolgépet robbantott a norvég kormány épületénél, majd 69 fiatalt megölt a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában az Oslo melletti Utoya szigetén, de nem tartotta bűnösnek magát.

"Nem fogadom el bebörtönzésemet. Követelem, hogy azonnal engedjenek szabadon" - mondta Breivik, szórványos nevetést okozva a tömött tárgyalóteremben.

"Mi, a norvég mozgalom tagjai nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogy kisebbséggé válunk a saját országunkban" - jelentette ki az iszlámellenes jobboldali szélsőséges, aki magát a norvég ellenállás képviselőjének nevezte.

A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások elkövetésével vádolt Anders Behring BREIVIK meghallgatáson vesz részt egy oslói tárgyalóteremben, mielőtt előzetes letartóztatásának meghosszíbbításáról dönt a bíróság. A szélsőjobboldali nézeteket valló Behring Breivik korábban beismerte, hogy 77 embert megölt, amikor július 22-én pokolgépet robbantott az oslói kormányzati negyedben, majd Utoya szigetére ment, és ott, a kormányzó Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborában válogatás nélkül tüzelt a résztvevőkre. (MTI/EPA/Heiko Junge)
Ez volt a multikulturalizmust és Európa "muzulmán elözönlését" ellenző Breivik ötödik meghallgatása, egyben mindössze második nyilvános megjelenése letartóztatása óta. A rendszeres meghallgatásokon a férfi fogva tartásának meghosszabbításáról döntenek.

A meghallgatást jelentős médiafigyelem kísérte, először nyílt lehetőség ugyanis a tömeggyilkos fotózására és filmezésére, miután Breivik beleegyezését adta a róla készült felvételek közléséhez. Az öldöklő halvány mosollyal az arcán, megbilincselt kezeit a magasba emelve jelent meg a tárgyalóteremben, ahol több mint százan foglaltak helyet a túlélők és a halálos áldozatok családtagjai közül.

Büntetőpere április 16-án kezdődik, miután a norvég igazságszolgáltatás múlt csütörtökön elutasította fellebbezési kérelmét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Catalin Predoiu igazságügy-miniszter vezeti ideiglenesen a román kormányt

Traian Basescu román államfő Catalin Predoiu igazságügy-minisztert nevezte ki hétfőn ideiglenesen a… Tovább olvasom