Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Azonosították a Budapesten kiállított Buddha-szobrot

Az 1000 éves szobrot 1995-ben törvényellenesen tulajdonították el egy kelet-kínai faluból.
Kínai szakértők megerősítették, hogy azt az 1000 éves Buddha-szobrot, amely jelenleg egy holland magángyűjtő birtokában van, és legutóbb Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban volt kiállítva, 1995-ben törvényellenesen tulajdonították el egy kelet-kínai faluból.

A Fucsien tartományi kulturális örökségek hivatala vasárnap helyi kutatásokra és médiajelentésekre hivatkozva arra a megállapításra jutott, hogy az ereklye Jangcsun faluból származik - számolt be a Hszinhua hírügynökség vasárnap.

A hivatal illetékesei elmondták, hogy folytatják az információk további gyűjtését, miközben jelentést tesznek az országos kulturális hatóságoknak, hogy az ilyen helyzetekben szokásos eljárással a hivatalos azonosítás megtörténjen, és megtalálják a lopott ereklyéhez vezető utat - közölte a hivatal szóvivője.

A szobor a múzeum tavaly októberben nyílt Múmiavilág című kiállításának központi darabja volt és eredetileg az idén május 17-ig lett volna látható a nagyközönség számára. Holland tulajdonosa azonban a múlt hét péntekén minden magyarázat nélkül elszállíttatta Budapestről.

A hírügynökségi összeállítás szerint Jangcsun falu lakói az év elején könnybe lábadt szemmel nézték a kiállításról, illetve a szoborról készült televíziós beszámolókat, mert többen ráismertek a húsz éve templomukból hiányzó alkotásra. A nagy becsben tartott szobrot a faluban egyfajta korona díszítette és részben ruhadarabokkal terítették be. A helyiek ősükhöz imádkoztak előtte.

A faluba kivonult szakértő nyomozók nagy mennyiségű fotót, más ereklyét, illetve történelmi adatot ellenőrzött, amelyekből az is megerősítést nyert, hogy a múmia egy buddhista szekta alapítója (cusi).

A jangcsuni irattár szerint a Buddhát Csannak hívták, de neve mögött ott volt a tiszteletet kifejező Kung és a Cu-si is. Húszas éveiben lett szerzetes és azután szerzett tekintélyt, miután betegeket segített gyógyulásban és terjesztette a buddhista hitet. 37 éves korában halt meg, testét mumifikálták és a helyiek a Szung-dinasztia (960.1279) idején egy szoborba ágyazták. Azóta imádkoztak hozzá.

Az MTI-nek szombaton a természettudományi múzeum szóvivője, Kiss Stefán Mónika megerősítette, hogy a Buddha-szobrot holland tulajdonosa pénteken váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta, anélkül, hogy indokolta volna a döntését.

Szombaton a pekingi Beijing Wan Pao című esti újság helyszíni riportjában idézte fel, hogy a fucsieni Jangcsun településen élők 1995-ben, a holdnaptár szerinti tizedik hónap 24. napjának reggelén vették észre, hogy Pucsaotan nevű templomukba illetéktelenek hatoltak be és elvitték Buddha-szobrukat. Egyedül a korábban fejére helyezett korona maradt meg.

A lap online változatán és a másodközlő hírportálokon fekete-fehér képekkel illusztrálták az összeállítást, amelyeken az egykori Buddha-szobor, a Budapesten kiállított szobor, továbbá a korona az egykori nyomozást folytató rendőrrel volt látható, valamint a párna, amelyen a múmia pihent.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezreket vonzott az ˝évszázad árapálya˝ a Mont-Saint-Michelhez

Két halász a francia hatóságok közlése szerint életét vesztette a tenger megemelkedése miatt. Tovább olvasom