Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Bagaps nyerte az abháziai elnökválasztást

A hivatalban lévő államfő nyerte az abháziai elnökválasztást - jelentették be vasárnap Szuhumiban, a Grúziától önkényesen elszakadt régió fővárosában.
A még nem hivatalos végeredmény szerint Szergej Bagaps a leadott szavazatok 59,37 százalékát szerezte meg a szombaton tartott elnökválasztáson. Minden körzetben az ellenfelei előtt végzett. Legfőbb vetélytársa, Raul Hadzsimba csalással vádolja a hatóságokat, miután az ő neve mellé csak 15,4 százalékot jegyeztek föl. A volt KGB-tiszt bejelentette, hogy bíróságon fogja megtámadni a választás eredményét. Tíz százalék fölött szerzett Zaur Ardzimba jelölt (10,6), míg két másik induló egyszámjegyű támogatottságot kapott.

Abháziában ez volt az első választás azóta, hogy Oroszország - amely tavaly nyáron rövid, véres háborút vívott Grúziával - független államnak ismerte el a Fekete-tenger mentén fekvő szakadár régiót. A részvételi arányt 73,4 százalékban állapította meg a központi választási bizottság. Ez magasabb, mint a 2005-ös elnökválasztás (63) és a 2007-es parlamenti választás (51) alkalmával regisztrált választói aktivitás volt.

A Grúziából orosz segítséggel kiszakadt Abháziában 130 ezer bejegyzett szavazó van. A mintegy 40 ezer fős grúz lakosságnak nincs szavazati joga, mert ők nem váltották ki az abház személyi okmányokat.

A szavazást a világ államainak többsége nem ismeri el, Grúzia pedig "jogalap nélküli politikai bohózatnak" minősítette. A Tbilisziben kiadott grúz kormányközlemény ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy "megszállta" Abháziát.

A helyszínre érkezett orosz megfigyelők értékelése szerint a szavazás tisztességes és ellenőrizhető volt. Az abház ellenzék viszont azt állítja, hogy számos szabálytalanság történt a voksolás során. A központi választási bizottság elnök vasárnap este közölte, hogy kivizsgálták a szavazókörökből és az állampolgároktól érkezett panaszokat, amelyekből 4-5 volt, de egyik sem befolyásolhatta érdemben a szavazás eredményét.

Szergej Bagaps a győzelme után kijelentette, hogy szoros kapcsolatokat akar ápolni Oroszországgal, de azt nem említette, hogy be akarná léptetni ezt a területet az orosz föderációba. "A jelöltségemet támogató szavazók olyan irányvonalra adták a voksukat, amely szoros kapcsolatra törekszik Oroszországgal, és ebből kifolyólag erősíti köztársaságunk biztonságát és Abházia gazdaságát" - fogalmazott az elnökválasztás nyertese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: a nagybankok nem tanultak a válságból

Barack Obama amerikai elnök szerint az év végén ismét nagy vezetői prémiumokat kifizető Wall… Tovább olvasom