Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Bagdadban a százat is elérheti a halálos áldozatok száma

Irak - Nem hivatalos rendőri és kórházi közlés szerint a százat is elérheti a halálos áldozatok száma a Bagdadban kedd este végrehajtott, összehangolt merényletsorozatban, amelynek az lehet a célja, hogy ismét felekezeti háborút robbantson ki a szunniták és a síiták között.
Az egészségügyi minisztérium korábban még csak 36 halottról és 320 sebesültről tett közzé hivatalos jelentést. A merénylők kilétéről egyelőre nem tudni. Péntek óta ez volt a harmadik nagyszabású támadásuk Irakban. A kormány szerint céljuk egy újabb felekezeti háború kirobbantása. Az egyik legerősebb robbantás Szadrvárosban, Bagdad kétmillió lakosú síita negyedében kávézókat és éttermeket vett célba.

A robbanások este negyed hétkor kezdődtek legalább tíz, síiták lakta körzetben, és gyors egymásutánban követték egymást. A merénylők gépkocsiba rejtett pokolgépek, út menti aknák és aknavető gránátok kombinációját használták, legalább 16 helyen. Az egyik legerősebb robbantás Szadrvárosban, Bagdad kétmillió lakosú síita negyedében kávézókat, éttermeket és egy népszerű piacot vett célba. Csak ott 15-en vesztették életüket.

A veszteségadatok óráról órára növekedtek. Az egészségügyi minisztériumtól származó első hivatalos adat 36 halottról és 320 sebesültről szólt, de eközben nem hivatalosan már 62, később száz körüli halottról beszéltek a sajtó tájékoztatására amúgy nem jogosult kórházi és rendőri források.

A merénylők kilétéről egyelőre nem tudni. Péntek óta ez volt a harmadik nagyszabású támadásuk Irakban. A kormány szerint céljuk egy újabb felekezeti háború kirobbantása.

Irakban 2006-2007-ben érte el csúcspontját a szunniták és síiták belharca, de azóta jelentősen csökkent a merényletek száma. A kiújult támadások miatt kétségessé vált, hogy a belbiztonsági erők képesek-e megvédeni a fővárost. Helyzetüket nehezíti a politikai bizonytalanság is, mert Iraknak a márciusi parlamenti választások óta még mindig csak ügyvezető kormánya van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két újabb gyanús csomagot találtak Athén repülőterén

Görögország - Két újabb gyanús csomagot talált a görög rendőrség kedden: a küldeményekre az athéni… Tovább olvasom