Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Balkán tippmix: fogadj a szerb választás győztesére

Szerbiában a magán fogadóirodák nagy része beszállt a választási hadjáratba, így meg lehet tippelni a győzteseket.
A szerbiai fogadóirodákban arra lehet voksolni, hogy egy adott jelölt támogatottsága hány százalékos lesz. Találat esetén a fogadó a befizetett száz dinárjáért 185 dinárt kap vissza. Eddig legtöbben a Szerb Haladó Párt (SNS) győzelmére fogadtak.

Elemzők a kampány végén megállapították: ez volt az első alkalom, hogy a pártok kevesebbet beszéltek saját magukról, sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy a vetélytársaikat lejárassák.

A korábbi választásokat szerény marketingtevékenység előzte meg. Ezúttal a pártok az összes lehetőséggel éltek: plakátok, rádiós és televíziós reklámok özöne zúdult a választókra. Tele voltak az autóutak és a települések utcái falragaszokkal és óriásplakátokkal. Az 52 napos kampány végét az jelezte, hogy az összefirkált falragaszokat és óriásplakátokat már nem pótolták, ottmaradtak a rájuk firkált velős véleményekkel együtt.

A pártok főleg a televízióra összpontosítottak. Kisfilmek és zenés betétek váltogatták egymást a képernyőn, sőt voltak olyan jelöltek is, akik maguk zenéltek és énekeltek. Színészek és énekesek ekkora tömege is most először jelent meg a pártok rendezvényein. A költségeket firtató kérdésekre a pártok "magukat meg nem nevező támogatókra" hivatkoztak.

Új szabály, hogy a választások után egy hónappal hivatalosan el kell számolni a szponzori és kampánypénzekkel, egy köztársasági bizottság nézi át a zárszámadásokat.

A jelöltek kevesebbet használták a facebookot vagy a twittert kampánycélokra. Internetes oldalakon és a pártok honlapján olvasói leveleknek álcázott ellenpropagandával éltek, de a sok azonos cím többször lebuktatta őket.

Ugyancsak idei szabály, hogy az elnökjelöltek csak úgy igényelhettek a költségvetésből pénzt a kampányra, ha előtte letétbe helyezték az összeget (lehetett értékpapírban is), vagy arányos értékű ingatlant kínáltak fedezetként. A támogatás 50 millió dinár (447 ezer euró) volt. Ha a jelölt nem éri el az 1 százalékos támogatottságot, akkor vissza kell fizetnie a pénzt, s automatikusan elveszti a letétet. A szigorítás célja az, hogy a komoly szándék nélküli - csak a pénzre áhítozó - elnökjelölteket elrettentsék az indulástól.

A népképviselőkről szóló törvény tavalyi módosítása szerint idén a jelöltek 33 százalékának nőnek kellett lennie, s olyan helyen kellett szerepelnie, hogy reális esélye legyen a parlamentbe jutásra.

Utolsó alkalommal használják a többszöri szavazás lehetőségét kizáró foszforeszkáló oldatot: ezzel befújják annak a mutatóujját, aki már szavazott. A következő választáson ez már nem lesz.

Az újságok összegyűjtötték a kampányban elhangzott legvadabb ígéreteket. Az első helyezett az a közép-szerbiai jelölt lett, aki győzelme esetére egy elefántot ígért városának, "legalább erről leszünk ismertek" felkiáltással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollande győzelmével gond lehet a német-francia megértésben

A CDU egyik politikusa szerint Hollande győzelme megnehezítené a német-francia megértést. Tovább olvasom