Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Balla Mihály: segítjük és támogatjuk az erdélyi magyarság törekvéseit

Románia alkotmánymódosítás előtt áll, és szeretnék elérni, hogy az alaptörvény mondja ki: a kisebbségek is államalkotó tényezők, és ismerjék el a magyart regionális nyelvként ott, ahol a magyarság többségben él.
Magyarország segíti és támogatja az erdélyi magyarság törekvéseit - mondta Balla Mihály (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, amikor szerdán a Parlamentben fogadta a román képviselőház külügyi bizottságának delegációját.

Balla Mihály a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta, a két ország szempontjából fontos kérdések között áttekintették a gazdasági, kulturális és kisebbségi témákat, továbbá tárgyaltak a magyarországi románokról is.

Borbély László, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke - aki egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke - szólt arról: Románia alkotmánymódosítás előtt áll, és szeretnék elérni, hogy az alaptörvény mondja ki: a kisebbségek is államalkotó tényezők, és ismerjék el a magyart regionális nyelvként ott, ahol a magyarság többségben él.

Kitért arra is, hogy a szintén napirenden lévő területi átszervezés esetében a RMDSZ "a magyarság érdekeit sértő tervezettel nem fog egyetérteni".

Balla Mihály azt mondta, bízik abban, hogy a törvényalkotásban megfontolják majd azokat a javaslatokat, amelyeket a romániai magyar szervezetek - adott esetben az RMDSZ - az oktatásügyben, illetve a romániai közigazgatás átszervezésével kapcsolatban megfogalmaznak. A fideszes politikus reményét fejezte ki, hogy a két bizottság továbbra is rendszeresen, évente legalább egyszer találkozik, és a következő ülést még az idén megtarthatják Bukarestben.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. április 17. 17:48
    „A fidesz és az összes többi párt azzal segítené a Román állampolgárokat, ha nem akarna helyettük a nevükben intézkedni!
    Sokkal értelmesebbek attól, mint egyesek vélelmezik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reding: az EB tárgyilagos és pártatlan vizsgálatot végez az alkotmánymódosításról

Frank Engel és az EPP a Bizottság vizsgálatára vár. A magyarországi alkotmányos helyzetről… Tovább olvasom