Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Baloldali győzelem a francia helyhatósági választásokon

Franciaország - Az ellenzéki szocialisták nyerték meg vasárnap Franciaországban a rekordérdektelenség mellett lezajlott részleges helyhatósági választásokat: a franciáknak alig 44 százaléka járult a második fordulóban az urnákhoz, hogy újraválassza a megyei tanácsok tagjainak mintegy felét.
A szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottsága alapján az ellenzéki Szocialista Párt (PS) 36 százalékkal végzett az élen. A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) 19 százalékot, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) a szavazatok 11 százalékát szerezte meg - közölte a belügyminisztérium.

A francia megyék közül eddig 58-ban a baloldal volt többségben, a többi 42-öt a jobboldal irányította. A szavazatok összesítése után várhatóan több megye vezetését is átveheti az ellenzék a kormánypárttól.

A megyei tanácsnoki poszt 2014-ben megszűnik Franciaországban. Részben ezzel is magyarázható, hogy a franciák részéről érdektelenség kísérte a részleges helyhatósági választást, amelyet a politikusok és a média elsősorban a 13 hónap múlva esedékes elnökválasztás előtti utolsó erőfelmérésként kezelt.

A távolmaradás és a kormánypárt megosztottsága az utóbbi hónapokban megerősödött FN-hez való viszonyulást illetően a szélsőjobboldalnak kedvezett, amelynek eddig egyetlen képviselője sem foglalt helyet a megyei tanácsokban. A pártnak ezúttal sem sikerült nagy számban képviselői helyeket szereznie, de az eredmény azt jelezi: az FN mindenhol megerősödött az országban.

A szélsőjobboldali jelöltek a választókerületek negyedében bejutottak a második fordulóba és többségében a szocialistákkal kellett megvívniuk a tanácsnoki posztért. Míg Nicolas Sarkozy államfő és az UMP vezetősége azt kérte, hogy az első fordulóban kiesett kormánypárti jelöltek se az FN-t, se a PS-t ne támogassák, több mérsékelt jobboldali és centrista politikus, valamint Francois Fillon miniszterelnök is úgy vélte: baloldali átszavazással kell megakadályozni, hogy az FN képviselői helyeket szerezhessen.

"Mostantól első helyen kell számolni az FN-nel a jövő évi elnök, illetve parlamenti választásokon. A politikai élet átrendeződése folyamatban van Franciaországban" - kommentálta pártja előretörését Marine Le Pen, az FN elnöke. Egy vasárnap este nyilvánosságra hozott felmérés megerősítette az utóbbi hónapok közvélemény-kutatási eredményeit: ha most tartanák az elnökválasztást, Marine Le Pen jutna be a második fordulójába a szocialista jelölt oldalán, maga mögé utasítva az első fordulóban a jelenlegi államfőt.

Sarkozy elnök és pártja egyelőre nem kommentálta a jobbközépnek a 2009-es európai parlamenti és a tavalyi regionális választások utáni harmadik jelentős vereségét. Jean-François Copé, az UMP főtitkára elismerte, hogy a kormánypárt "egy kissé csalódott", de úgy vélte: a szocialisták messze nem értek el akkora győzelmet, mint amekkorára számítottak.

Olvasóink írták

  • 1. keiner 2011. március 28. 06:40
    „Nálunk németbe is! Két német országban volt választás és a kormány zöld/vörös, illevetre vörös/zöld lesz.
    Super GAU Merkelnek:
    http://www.n24.de/news/newsitem_6759138.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átveszi a NATO a líbiai műveletek irányítását

Líbia - Megállapodtak vasárnap este a NATO-országok abban, hogy az atlanti szervezet fog irányítani… Tovább olvasom