Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Baloldali győzelem Salvadorban

Salvador - Újabb latin-amerikai országnak lesz baloldali vezetője, miután Maurucio Funes megnyerte a vasárnap rendezett salvadori elnökválasztást. Jobboldali ellenfele kampányában Venezuelával riogatta a szavazókat - mindhiába.
Az egykori gerillavezető, Maurucio Funes nyerte meg az elnökválasztást Salvadorban. A közép-amerikai ország választási bizottsága vasárnap éjjel jelentette be, hogy a szavazatok 90 százalékának összesítése után a baloldali politikus 51,2 százalékkal vezet.

"Én vagyok a salvadoriak választott elnöke" - jelentette be Funes a salvadori fővárosban tartott sajtótájékoztatóján hozzátéve, hogy ez a salvadori nép győzelme. Ellenfele, az eddig kormányzó jobboldali Rodrigo Avila 48,7 százalékot szerzett. Az egykori rendőrfőnök kampányában arra figyelmeztetett, hogy egy baloldali győzelem Hugo Chavez Venezuelájának szatelitországává teszi Salvadort, és ez súlyos csapás lesz a Washingtonhoz fűződő szoros kapcsolatokra is. A jelek szerint azonban ez nem gátolta meg a Farabundi Marti Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) jelöltjét a győzelemben.

A két és fél millió lakosú ország ezzel beállt az egyre növekvő számú latin-amerikai államok sorába, ahol baloldali kormány került hatalomra, szembe kerülve ezáltal Washington politikájával. Salvador eddig az Egyesült Államok fontos szövetségese volt, különösen az 1980-1992 közötti, 70 ezer áldozatot követelő polgárháború idején, amikor a Fehér Ház aktívan támogatta a katonai kormányzatot a baloldali gerillák ellenében. Legutóbb Nicaraguában került hatalomra baloldali kormány, miután a Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) Daniel Ortega Saavedra vezetésével megnyerte az ottani választásokat.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. március 16. 21:59
    „a világon látványosan erősödik a baloldal, tőkés országokban államosítások történnek, Kína gazdaságilag az egyik legstabilabb ország lett stb. Magyarorország az elismert "emberarcú szocializmusával" rendszer váltás után szembe köpte saját magát, megtagadta korábbi szövetségeseit, felszámolta iparát, mezőgazdaságát és a nagytudású nyugat kiszolgálójává degradálta magát. Igen jobbra kellet lépni, de mi nem léptünk hanem ugrottunk, mégpedig akkorát, hogy hasraesés lett belőle.
    A Marxi tétel szerint, ellentétben a Lenini permanens forradalommal, a mennyiségi változást idővel minőséginek kell követnie. A válság elmélete eddig bejött, lehet hogy ujra divatba jön Marx?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek a Discovery mai indítására

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) vasárnap lövi fel a Discovery űrsiklót, amelynek indítását… Tovább olvasom