Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Baloldali koalíció alakult Brandenburg tartományban

Baloldali koalíciós kormány alakult pénteken a németországi Brandenburg tartományban.
A helyi parlament nagy többséggel szavazott bizalmat a Matthias Platzeck miniszterelnök vezette, a Német Szociáldemokrata Pártból (SPD) és a Baloldal pártjából álló új kormánynak.

A tartományt az elmúlt öt évben szociáldemokrata-konzervatív koalíció irányította.

Brandenburg a második német tartomány, amelyben "vörös-vörös" koalíció jutott hatalomra. Az önálló tartománynak számító Berlinben ugyancsak a szociáldemokratákból és a Baloldal pártjából álló koalíció van kormányon.

A fővárost, Berlint körülölelő tartományban szeptember végén - az országos parlamenti választásokkal egy időben - rendeztek helyi törvényhozási választásokat, és az SPD a legerősebb párt maradt. Matthias Platzeck mind a konzervatív CDU-val, mind a Baloldallal koalíciós tárgyalásokat kezdett, végül azonban az utóbbival való kormányzati szövetség mellett döntött.

Külön érdekesség, hogy az 55 éves keletnémet Platzeck az egykori NDK utolsó időszakában az ellenzékhez tartozott, és éles bírálója volt az egykori keletnémet állampárt utódpártjának, a PDS-nek. Az újdonsült koalíciós partner, azaz a Baloldal pártja a PDS-t is magában foglalja.

Matthias Platzeck az egyik legnépszerűbb szociáldemokrata politikus. 2005 novembere és 2006 áprilisa között az SPD országos elnöke volt, a pártelnöki tisztségről azonban egészségi okok miatt lemondásra kényszerült. 2002 óta ő Brandenburg tartomány miniszterelnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel szaunázott a berlini fal leomlásakor

Az 1989-ben Kelet-Berlinben élő Angela Merkel a fal leomlásakor "mint minden csütörtökön"… Tovább olvasom