Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Balról bírálják a jövendő német államfőt

A német reformkommunisták pártja megismételte a leendő német államfővel kapcsolatos fenntartásait, míg a környezetvédő párt balszárnya a bevándorlás kapcsán elhangzott kijelentései miatt bírálta Joachim Gauckot.

Gesine Lötzsch, a Baloldal társelnöke kedden a ZDF televízióban azt vetette a lemondott Christian Wulff örökébe lépő politikus szemére, hogy nincs érzéke a társadalmi igazságosság iránt, és szótlanul tűri, hogy Németországban széles tömegek élnek szegénységben.

"Gauck úr sokat beszél a szabadságról, ám teljesen elfeledkezik a társadalmi igazságosság kérdéséről... Joachim Gauck neve egyet jelent a Hartz IV ellátmánnyal; ő az az elnökjelölt, aki rendjén valónak találja, hogy hazánkban emberek nem tudnak megélni a két kezük munkájából. Ő az, aki figyelmen kívül hagyja, hogy gyermekeiket egyedül nevelő anyákat a szegénység fenyeget" - hangoztatta Lötzsch. Emiatt pedig a Baloldal pártja nem tudja támogatni Gauck államfővé választását - tette hozzá.

A Hartz IV ellátmány az egy évnél hosszabb ideig állástalanoknak járó állami segély. Összege felnőttek esetén havi 374 euró; egy háztartásban élő eltartott gyermek után 0-5 éves korig havi 219 euró; 6-13 év között 251 euró; 14-17 év között 287 euró; 18-24 év között 299 euró. (A munkanélküliség első 12 hónapjára az utolsó bruttó illetmény 41 százaléka jár munkanélküli segély címén.)

A Zöldek integrációpolitikai szóvivője, Memet Kilic azért tartja vállalhatatlannak Gauck személyét, mert az tavaly "bátornak" minősítette Thilo Sarrazin SPD-politikusnak a török és arab bevándorlókkal kapcsolatos, országos vitát kiváltó nézeteit. Kilic ezt "megdöbbentőnek" nevezte, hozzátéve, hogy emiatt tartózkodni fog a szavazástól a szövetségi közgyűlésben. (Ez, a Bundestag képviselőiből és a tartományok azonos számú küldötteiből álló testület választja meg Németország államfőjét.)

Sarrazin 2010 őszén publikált, nagy vihart kavaró könyvében azt állította, hogy az arab és török bevándorlók a német államon élősködnek. Mivel népes, nem egyszer 7-8 fős családokban élnek, jelentős szociális juttatásokat kapnak, amit távolról sem ellensúlyoz az a haszon, amelyet gazdasági tevékenységük hajt Németországnak. Ráadásul értelmi képességeik jóval elmaradnak a németekéi mögött - szaporodási rátájuk viszont magasabb azokénál. Így előbb-utóbb ők fogják alkotni a többséget, ami Németország fokozatos elbutulását fogja eredményezni - vélte Sarrazin a könyvében.

A Zöldek balszárnyának másik befolyásos politikusa a Frankfurter Rundschau keddi számában adott hangot Gauckkal szembeni fenntartásainak. Christian Ströbele bírálta, hogy a leendő szövetségi elnök "kimondhatatlanul ostobának" nevezte a bankok túlzott hatalma ellen világszerte tiltakozó occupy mozgalmat.

"Újabban már a legelszántabb kapitalisták is panaszkodnak a pénzvilág túlerejére és hatalmával való visszaélésére - mutatott rá Ströbele. - Akkor hogyan minősítheti Gauck úr íkimondhatatlanul ostobánakí a pénzvilág elleni utcai tiltakozásokat? Neki mint egykori NDK-s polgárjogi harcosnak inkább rokonszenveznie kellene a tüntetőkkel."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbiának még van esélye az EU-tagjelölti státusra

Szerbiának van rá esélye, hogy megkapja az Európai Uniótól a tagjelölti státust - jelentette kedden… Tovább olvasom