Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Ban Ki Mun: elviselhetetlenné vált a helyzet Szíriában

Elviselhetetlen és elfogadhatatlan a helyzet Szíriában - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár indonéziai látogatásán.
A helyzet Szíriában elviselhetetlenné és elfogadhatatlanná vált - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár indonéziai látogatásán kedden, és azzal a kéréssel fordult a nemzetközi közösséghez, hogy egybehangzóan beszéljen az arab országbeli állapotokról, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagországaihoz pedig azzal, hogy legyen egységes a kérdésben.

Az ENSZ számára a legfontosabb az erőszak megállítása és a politikai párbeszéd elkezdése - mondta sajtóértekezletén a főtitkár, amelynek helyszíne Bogor volt, nem messze az indonéz fővárostól, Jakartától. "Nem pazarolhatjuk tovább az időt. Egyetlen percnyi, egy órányi késlekedés is újabb emberéletekbe kerül" - hangsúlyozta Ban Ki Mun, hozzátéve, a szíriai helyzet a legsúlyosabb probléma, amellyel a világ most szembesül. Az ENSZ becslései szerint az elmúlt egy évben több mint nyolcezren estek áldozatul a szíriai belharcoknak.

A Ban Ki Mun által is sürgetett nemzetközi összefogás jegyében Franciaország hétfőn egy nyugati hatalmak által írt "elnöki nyilatkozat" tervezetét köröztette a BT-ben. A nyilatkozatot, amely a testület támogatásáról biztosítaná az ENSZ és az Arab Liga megbízásából a szíriai felek közt közvetítő Kofi Annant, kedden fogadhatja el a BT, amennyiben az öt állandó tag közül senki sem emel vétót. Annan szerint egy erőteljes és egységesen elfogadott BT-nyilatkozat növelheti az esélyét annak, hogy sikerül megváltoztatni a konfliktus dinamikáját. Egy elnöki közlemény ugyan nem kötelező érvényű dokumentum, mint egy BT-határozat, de nagyobb súllyal esik a latba, mint egy egyszerű sajtóközlemény.

Kiszivárgott értesülések szerint az elnöki állásfoglalás nemcsak teljes támogatásáról biztosítaná Annan hatpontos konfliktuskezelési tervezetét, de a szíriai hatóságokat is felszólítaná, hogy működjenek együtt az egykori ENSZ-főtitkárral, és vessenek véget a vérontásnak. Annan hat pontja tűzszünet kihirdetését, a politikai párbeszéd megkezdését, a humanitárius segélyhez való hozzáférés biztosítását, a politikai foglyok szabadon engedését, az újságírók szabad mozgásának, valamint a gyülekezés és tüntetés jogának a biztosítását tartalmazza.

Mindeközben Damaszkuszban hétfőn és kedd hajnalban a Bassár el-Aszad államfő távozását követelő tavaly márciusban kezdődő megmozdulások óta legsúlyosabb összecsapások zajlottak a hadsereg és dezertőrök között. Egy Damaszkuszban élő szíriai emberjogi aktivista szerint még kedden is lövéseket lehetett hallani a főváros több negyedében. A harcokban kilenc fegyvertelen civil is meghalt. A damaszkuszi lövöldözés hírét a felkelőket irányító Helyi Koordinációs Bizottságok is megerősítették.

A harcok az ország más pontjain is folytatódtak: a közép-szíriai Homszban legkevesebb négy, Rasztánban három ember vesztette életét rakétatámadásokban; Hama városában a kormányerők agyonlőttek egy civilt, és tucatnyian megsebesültek a több kerületben is zajló összecsapásokban - adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Harcok folytak vdélen, Deraa környékén is. Hétfőn összesen 51 ember esett a harcok áldozatául, közülük 22 civil, 21 a rendfenntartó erők tagja, nyolc pedig lázadó volt.

Halálos áldozatokat követelő harcok folytak kedd hajnalban a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban, és annak azonos nevű székhelyéről kora délutánra a kormányerők kiszorították a felkelőket. "A lakóövezetekbe harckocsik nyomultak be, főként Deir-ez-Zór déli részén. A felkelők, hogy elkerüljék a tömegmészárlást, visszavonultak" - közölte a város forradalmi bizottsága.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael: nincs párhuzam Toulouse és Gáza között

Izrael szerint nincs párhuzam a franciaországi és a gázai övezeti gyilkosságok között. Tovább olvasom