Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Ban Ki Mun a szíriai fegyverszállítások ellen

A Szíriába irányuló fegyverszállítások ellen emelt szót az ENSZ főtitkára pénteken.
Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy a fegyverszállítások növelése nem segíti elő a konfliktus rendezését. A főtitkár annak a nézetének adott hangot, hogy a kialakult válságra nincs katonai megoldás.

A konfliktus tartósan csakis politikai eszközökkel oldható meg - mondta Ban Ki Mun, aki hangsúlyozta, hogy a helyszínen végzett vizsgálattal kell bizonyítani a vegyi fegyverek esetleges alkalmazását.

A világszervezet vezetője nyilatkozatával közvetve arra a washingtoni bejelentésre reagált, amely szerint az amerikai kormányzat kész katonai segítséget nyújtani a szíriai felkelőknek.

"A szembenálló felek kezében lévő fegyverek számának növekedése nem segíti elő a helyzet javulását" - hangoztatta Ban Ki Mun.

A főtitkár nyilatkozatával egy időben ismét támogatást ígért a szíriai kormánycsapatoknak a Hezbollah. A radikális libanoni síita szervezet vezetője, Haszan Naszrallah hangsúlyozta, hogy a Hezbollah tovább küzd Bassár el-Aszad elnök oldalán. Naszrallah megismételte, hogy a Hezbollah a szíriai kormányerők győzelméig harcol.

"Álláspontunkat nem változtatjuk meg. Ahol szükség lesz ránk, ott leszünk" - jelentette ki, utalva arra: az Aszad elnöknek korábban ígért támogatáson semmit nem változtat, hogy a kormánycsapatok időközben visszafoglalták Kuszeir városát.

Az Egyiptomban hatalmon lévő Muzulmán Testvériség mozgalom eközben a síitákat vádolta azzal, hogy vallási háborút szítanak az iszlámon belül. A Mohamed Murszi elnököt hatalomra juttató radikális iszlamista mozgalom egyidejűleg támogatásáról biztosította a szunnita muzulmán hittudósok előző napi felhívását a szíriai kormány és szövetségesei elleni dzsihádra, azaz szent háborúra.

Az úgynevezett Muzulmán Ulemák Tanácsa csütörtökön dzsihádot sürgetett az Aszad-rezsim és mindenekelőtt a Hezbollah ellen.

Ezzel egy időben iszlamisták ezrei tüntettek péntek este Kairóban a szíriai rezsim ellen. A tüntetők az ulemák tanácsának előző napi felhívására vonultak az utcákra, támogatásukról biztosítva a szíriai népet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államokban bukkant fel egy volt SS-parancsnok

Az Egyesült Államokban él egy egykori SS irányítású ukrán egység parancsnoka, az SS Galícia… Tovább olvasom