Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Barack Obama: nem lesz kínzás

Egyesült Államok - A leendő amerikai elnök, Barack Obama pénteken kijelentette, hogy hivatali ideje alatt be kívánja tartatni a genfi egyezményt, vagyis nem lesz kínzás az Egyesült Államokban. Obama ezt annak kapcsán mondta, hogy megnevezte a nemzeti hírszerzés és a CIA új vezetőit.
Dennis Blair admirális lesz a nemzeti hírszerzés új vezetője, a CIA élére pedig Leon Panetta kerül.

Blair az amerikai haderő csendes-óceáni parancsnokságának vezetője volt 1999 és 2002 között. Blair lesz a nemzeti hírszerzés negyedik igazgatója. A pozíciót 2004-ben szavazta meg az amerikai kongresszus, miután kiderült, hogy a hírszerzési információk megosztásával elhárítható lett volna a szeptember 11-i terrortámadás. Később az amerikai titkosszolgálat abban is tévedett, hogy Irak tömegpusztító fegyverrel rendelkezik.

A kaliforniai törvényhozó, Panetta Bill Clinton elnöksége alatt, 1994-97-ig a Fehér Ház vezetője volt. Panetta Blair-nek tartozik jelentési kötelezettséggel.

Obama azt ígérte, hogy szakít a terrorellenes háború korábbi ellentmondásos eszközeivel. "A kampányban és az átmeneti időszakban világosan szóltam arről, hogy elnökségem alatt az Egyesült Államokban nem lesz kínzás, fenntartjuk legmagasabb rendű értékeinket és ideáljainkat" - fogalmazott a leendő elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos összecsapások Oslóban a gázai harcok ügyében

Norvégia - Izraelt és a palesztinokat támogatók csaptak össze egymással Norvégia fővárosában -… Tovább olvasom