Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Baradei: túlbecsülik az iráni atomprogram veszélyét

Irán - Túlbecsüli a Nyugat az iráni atomprogram jelentette fenyegetést - véli a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki szerint semmi sem utal arra, hogy Teherán rövid időn belül nukleáris fegyverre tehet szert.
A tisztségéből az év végén távozó Mohamed el-Baradei egy kedden megjelent amerikai interjújában ezzel vágott vissza azon bírálóinak, akik szerint a főigazgató Irán nukleáris ambícióit fedezi.

Baradei a Bulletin of the Atomic Scientists című lapban közölt interjúban úgy vélekedett, hogy Teherán szándékai valóban aggodalomra adnak okot, s nukleáris tevékenységét átláthatóbbá kell tenni a NAÜ és a nemzetközi közösség előtt. Mindazonáltal leszögezte: nem felel meg a valóságnak az az elképzelés, hogy Irán "már holnap" atomfegyver birtokába juthat.

A nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozásán őrködő NAÜ a múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy Teherán lassította a gyengén dúsított urán termelését és az ügynökség régi követelésének eleget téve beengedte a NAÜ ellenőreit az Arakban lévő kutatóreaktorba.

Az Egyesült Államok igyekezett kicsinyíteni a dokumentum jelentőségét, azt hangoztatva, hogy Teherán továbbra sem működik együtt teljes körűen a NAÜ ellenőreivel.

A Háárec című izraeli lap pedig arról írt, hogy a jelentéshez nem csatoltak egy Iránt vádoló mellékletet. A zsidó állam régóta bírálja Baradei tevékenységét, s 2007-ben a NAÜ-főigazgató távozását kérte.

Baradeit 2005-ben a NAÜ-vel együtt Nobel-békedíjjal tüntették ki az atomenergia katonai célú fölhasználásának megakadályozását célzó erőfeszítéseiért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Silvio Berlusconi zsarolja az EU-t?

Olaszország - Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kedden azzal fenyegetőzött, hogy megbénítja az… Tovább olvasom