Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Barátai előtt alázták a 18 éves fiút, leugrott a hídról

A 18 éves Tyler Clementi egyetemi hallgató 2010. szeptember 20-án azt közölte Facebookján, hogy „bocsánat, de leugrom a hídról". Meg is tette, meghalt, azok után, hogy a kollégiumi szobában egyik társa laptopjának webkamerájával felvette homoszexuális közösülését, majd feltette a netre.
A „cyber bully", azaz a neten történő megalázás, bántalmazás, erőszakoskodás ma már nem elszigetelt eset, hanem súlyos társadalmi probléma Amerikában.

A kamaszok 42 százalékát éri cybertámadás, 35 százalékukat fenyegetik meg az interneten, több mint egy tucat fiatal végzett már emiatt magával. Közöttük a 13 éves Megan Meier, akit barátnőjének édesanyja kergetett azzal a halálba, hogy a MySpace közösségi portálon kamaszfiúnak álcázva kínozta.

Aki még olvas szépirodalmat, nagyon jól ismeri Röfi kálváriáját Golding A legyek ura című klasszikus regényéből, s tudja, mit jelent kipécézni és végletekig megalázni valakit. De a szakértők úgy vélik, hogy a szemtől-szembe való erőszak közel sem annyira veszélyes, mintha ezt közvetítéssel, azaz a monitoron át történik.

„Az internet sokkal több lehetőséget ad arra, hogy agresszivabban támadjanak meg valakit. Megszűnik a személyes felelősség. Nem kell valakivel közvetlenül ütközni" - véli dr. Samuel Klein manhattani pszichiáter.

A cyberáldozatok nem látják, nem azonosíthatják bántalmazóikat, éppen ezért sokkal magányosabbnak, elesettebbnek, tehetetlenebbnek érzik magukat - állapítja meg egy közvélemény-kutatás.

„A névtelenség mögé bújt cybertámadó érzelmi és pszichikai hadviselést folytat néhány billentyű lenyomásával - előnytelen személyes fotókat tesz közzé, csoportos e-maileket küld a megalázás szándékával, fenyegető üzeneteket továbbít, kínos vagy durva dolgokat oszt meg valakiről, és kommentárokat vár minderre. Mivel álnéven dolgozik, az áldozat úgy véli, nem egy ember, hanem egy egész hadsereg gyűlöli őt.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. október 17. 19:04
    „halálbüntetést kell kiszabni az ilyen férgeknek.”
  • 1. dodó 2010. október 17. 16:57
    „Ezt nevezem meleg büszkeségnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett a Gazprom egyik vezetője

Öngyilkosságot követett el a Gazprom egyik vezető menedzsere: sajtójelentések szerint Szergej… Tovább olvasom