Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

˝Barátságos környezetért˝ Kína befektetne az euróövezetbe

A kínai állami vagyonalap "nem bizakodó" az euróövezeti adósságválság kilátásai felől, de megfontolna több befektetést a térségbe, ha az euróövezeti országok "barátságosabb környezetet" alakítanak ki.
"Nem biztatók az euróövezeti (állam)adósság-válság kilátásai. Már eddig is aktívan befektettünk európai országokba, és ha az Európai Unió erősen eladósodott tagjai barátságosabb befektetési környezettel szolgálhatnak, akkor ezentúl még aktívabban fektethetünk be ott" - mondta a kínai állami vagyonalap, a China Investment Corp. alelnöke, Jesse Vang vasárnap egy gazdasági tanácskozáson Hainan szigetén.

"Barátságos környezeten" kínai illetékesek azt értik, amit a kínai kormány az utóbbi években burkoltan is, nyíltan is már többször értésre adott, nevezetesen, hogy Kínának több kedve lenne a nemzetközi válságkezelés támogatásához, ha a világ mértékadó gazdasági hatalmai elismernék Kína piacgazdaság jellegét - ezzel akadálymentesítve a kereskedelmet és Kína külföldi termelő beruházásainak, részesedésvásárlásainak engedélyezését a fogadó országokban -, illetve, ha a nemzetközi pénzügyi döntéshozatali rendszer átalakítása - egyebek közt az IMF-beli szavazatarányok reformja - révén nagyobb beleszólása lenne a világ ügyeibe.

A 2007-ben alapított kínai állami vagyonalap feladata kockázatosabb befektetésekkel kamatoztatni Kína devizatartalékának egy részét. Kína devizatartaléka 3,29 billió dollár - ezzel a legnagyobb a világon -, és ebből 482 milliárd dollárral gazdálkodik a vagyonalap.

Az alap alelnöke azt is elmondta, hogy az intézménynek 2011-ben 4,3 százalékos vesztesége volt a nemzetközi portfólióján, de idén nyereségre számít.

Alapvetően ezentúl is a befektetések sokoldalú, széleskörű terítése az alap stratégiája, a kockázatok egyenletes elosztása végett - hangsúlyozta Jesse Vang.

Olvasóink írták

 • 4. jozko 2012. december 16. 21:47
  „Szóval lesz, aki befejezze Szegeden az ELI-t...
  A "népi kohók" ideje elmúlt, Kína nagyhatalom, nélküle semmi fontos nem történhet a világban.”
 • 3. Minibusz 2012. december 16. 18:46
  „Igen, az majd gond lesz, ha a kölcsönt vissza akarják kérni.
  Nem emlékszem a számokra, de USA is jócskán függ (már) a kínai kölcsönöktől.”
 • 2. gorgó 2012. december 16. 17:54
  „Kína szépen, lassan megvásárolja Európát. Gazdaságilag már úgyis tönkretette a világot. Már minden kínai...Azért van recesszió, mert minden gyár bezár, mert a kínai egy bögre rizsért megcsinálja azt, amit mi drága pénzen. Most még nem éri meg neki, mert néhány évig ráfizeti a gatyáját, de azután az ölébe hullik a világ.Mi meg még nyomjuk nekik az állampolgárságot, letelepedési engedélyt, 70 ezer euróért, csak jöjjenek, minél többen, ám azok, ahová egyszer betették a lábukat...”
 • 1. Qllancs 2012. december 16. 13:10
  „Hiába volt orbán, meg szó<moderálva> gyerek kint Kínában nyalni ..1 ft se fektetnek be erre fele. Nem hülyék a kínaiak !Nem kell semmitse érő állampapír !
  Kína, India meg az arabok ..mind Afrikába fektetnek be ! Az ma a világon a legjobban jövedelmező !
  olvastam : simicska cégei --utat építenek, úgy nyilatkozott : "80 millió EU s útépítést ..ő 240 milliót számolt fel ..és szónélkül kifizették ! "
  CSányi .. Zanzibárban..csirkefarmot épít, Nyugat-Afrika ..Szeremley H. borász..milliárdos .energia projektek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Független, átlátható felügyeletet ígér a japán nukleáris hatóság vezetője

Az atomipar független, integrált és átlátható felügyeletére tett ígéretet Tanaka Sinicsi, a nemrég… Tovább olvasom