Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Barroso óva intette Putyint

Az Európai Bizottság elnöke szerint elfogadhatatlan bármiféle egyoldalú katonai beavatkozás Ukrajnában.
Óva intette Oroszországot bármiféle ukrajnai katonai beavatkozástól José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn, a Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során, az orosz elnök pedig tényként jelezte neki, hogy Oroszország segélyszállító konvojt készül indítani Kelet-Ukrajnában a vöröskereszttel együttműködve.

A Brüsszelben kiadott közlemény szerint Barroso figyelmeztette beszélgetőpartnerét, hogy elfogadhatatlan bármiféle egyoldalú katonai beavatkozás Ukrajnában, bármilyen ürüggyel is hajtsák azt végre, beleértve a humanitáriust is.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség által ugyanerről a beszélgetésről nyilvánosságra hozott közlemény eleinte csak annyit említett: Putyin és Barroso "megvitatott néhány időszerű kérdést az Oroszország és az EU közötti együttműködésről". E híradás szerint a megbeszélésen érintették az Ukrajna és az EU közötti társulási szerződés aláírásával kapcsolatos kérdéseket is, akárcsak a nyugati szankciókra adott orosz válaszlépéseket.

A nyugati hírügynökségek Moszkvából keltezett tudósításaikban Putyint idézték, aki szerint Oroszország kész útnak indítani egy segélykonvojt a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére, mégpedig a Vöröskereszttel együttműködve. Az orosz elnök ugyanakkor e beszélgetés során felhívta a figyelmet a kijevi hatóságok kelet-ukrajnai hadműveleteinek "katasztrofális következményeire", amelyek szerinte szükségessé teszik a humanitárius segélyszállítmány sürgős elindítását a térségbe.

A nap folyamán a híradások Szergej Lavrov külügyminisztert idézték, aki szerint Moszkva és Kijev megállapodott abban, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) égisze alatt humanitárius missziót indítanak Kelet-Ukrajnába a konfliktus által sújtott lakosság megsegítésére. Lavrov azt is közölte, hogy a segély szállítója Oroszország lesz. A hírügynökségek ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy hétfő délutánig sem az ukrán vezetés, sem a vöröskereszt részéről nem erősítették meg e megállapodás létrejöttét. Az sem volt még világos, hogy Putyin és Barroso beszélgetésének pillanatában útnak indult-e már az említett segélyszállítmány.

Barroso Petro Porosenko ukrán elnökkel is telefonbeszélgetést folytatott hétfőn. Az Európai Bizottság elnöke neki is kifejezte aggodalmát a kelet-ukrajnai konfliktus súlyos humanitárius következményei miatt. Barroso mind Putyinnak, mind Porosenkónak felhívta a figyelmét a nemzetközi humanitárius jogszabályok tiszteletben tartásának a fontosságára.

A Fehér Ház közleménye szerint Porosenkóval hétfőn Barack Obama amerikai elnök is beszélt telefonon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maláriában szenved az Ebola-fertőzés gyanújával kórházba került román férfi

Maláriában szenved az az Afrikából hazatért román férfi, aki Ebola-fertőzés gyanújával került kórházba. Tovább olvasom