Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Barroso: veszélyes a klímatárgyalások megfeneklése

Veszélyt rejt magában, hogy holtpontra jutottak az éghajlatváltozás ügyében folytatott tárgyalások - figyelmeztet az Európai Bizottság elnöke.
José Manuel Barroso hétfőn mond beszédet New Yorkban külpolitikai szakértők előtt.

Felszólalásában - amelynek szövegét előre közzétették - az EU-bizottság elnöke arra kéri a fejlődő országokat, fogadják el a fejlett ipari államok ajánlatát, és pénzügyi segítségért cserébe tegyenek ígéretet arra, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

"Európa azt üzeni a harmadik világnak: ha komolyan gondolják a kibocsátáscsökkentést, akkor segítünk ebben. A választás egyszerű, ha nincs pénz, nincs üzlet. De ha nincsenek intézkedések, biztosan nem lesz pénz" - fogalmaz Barroso. Az Európai Bizottság javaslata szerint a 27-ek 2020-tól évente 15 milliárd euró erejéig készek átvállalni a fejlődő országoktól az éghajlatváltozás elleni küzdelem költségeit, és Japán is anyagi hozzájárulást ígért.

Kedden az ENSZ Közgyűlése keretében tart megbeszélést több állam- és kormányfő, hogy előremozdítsák az éghajlatváltozás ügyében megkezdett tárgyalásokat. A 2009. decemberi koppenhágai találkozóig kell kidolgozni azt a hosszú távú stratégiát, amely az évszázad közepéig kijelöli az üvegházhatású gázok kibocsátásával összefüggő feladatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 14 halottja van a mexikói drogháborúnak

Újabb 14 halottja van a mexikói drogháborúnak Ciudad Juárezben, ahol két drogkartell vív háborút… Tovább olvasom