Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Befejezi munkáját az EU boszniai rendőri missziója

Június végén közel tíz év működés után befejezi tevékenységét az Európai Unió rendőri missziója (EUPM) Bosznia-Hercegovinában.
"Az ország biztonsági erőinek képességei állandóan javulnak" - nyilatkozta a misszió német vezetője, Stefan Feller szerdán Brüsszelben.

Az EU tagállamokból érkezett, mára közel 30 főre apadt rendőrségi és igazságügyi szakértők csoportja az ország 15 biztonsági hatóságából igyekezett a jogállamiságnak megfelelő rendőrséget kovácsolni. Feller szerint a boszniai rendőrség korszerű többnemzetiségű egység lett.

A misszió volt az EU közös kül- és védelmi politikájának az első gyümölcse. Nemcsak a kiképzésben és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben játszott szerepet, de például segítette a bosnyák rendőrséget abban, hogy saját soraiban is rendet vágjon: 2010-ben és 2011-ben három bevetésben 62 rendőrtisztet és 22 ismert politikust és magas beosztású köztisztviselőt tartóztattak le hivatali hatalommal való visszaélés és korrupció miatt.

Az uniós tagságra aspiráló egykori jugoszláv tagköztársaságban továbbra is jelen van az EU Althea nevű biztonságfenntartó, közel 1200 létszámú csapata, és bár a tagállamok között vita van az Althea funkciójáról, egyelőre biztosan marad, legfeljebb kevesebb katonával és inkább kiképzői feladatokat vállal majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a toulouse-i banki túszejtőt

Támadást indítottak a rendőrök annak a két embernek a kiszabadítására, akiket szerda délelőtt… Tovább olvasom