Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Befejezték a túlélők utáni kutatást Haitin

A port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást - jelentette be szombaton Genfben az ENSZ egyik szóvivője.
"A kormány befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést. A nemzetközi mentőalakulatok 132 túlélőt mentettek ki" a romok alól a katasztrófa napja óta - mondta az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője. Hozzátette azonban: ha a romokat átkutató mentők a leghalványabb jelét észlelik egy esetleges túlélőnek, természetesen azonnal cselekedni fognak ezután is.

Ennek megfelelően francia és amerikai mentőcsoportok szombaton is küzdöttek egy romok által eltemetett 24 éves férfi kimentéséért, aki a földrengés utáni 11. napon is életjeleket adott magáról. Csaknem négy órás megfeszített munkával sikerült utat vágni a törmelékek között a férfihoz, és kiemelni Wismond Exantust, aki viszonylag szerencsésen megúszta: tudta mozgatni végtagjait, de teste vészesen kiszáradt. A haiti fiatalember annak köszönheti megmenekülését, hogy segélykérését meghallotta testvére, aki folyamatosan kutatott utána, s értesítette a mentőalakulatokat. Szerencséjére a törmelékek között egy olyan, betontömbök alkotta üregbe került, ahol tudott mozogni, s némi folyadékhoz is jutott.

A mentőcsoport tagjai szerint még több túlélő lehet a romok alatt, egyes források úgy tudják, hogy még négy férfit és egy nőt próbálnak kihozni a törmelék alól.

A haiti kormány szerint csak a fővárosban és környékén meghaladja már a 150 ezret a 12 nappal ezelőtti pusztító földrengés halálos áldozatainak a száma, miközben több ezer holttest lehet még az összedőlt épületek romjai alatt. Marie-Laurence Jocelyn Lassegue, a kommunikációs ügyek minisztere a holttestek összegyűjtését és tömegsírokban történő elhelyezését végző cég adatai alapján közölte ezt az adatot. Hangsúlyozta, hogy nem számolták bele sem a földrengés sújtotta más haiti városokban - például Jacmelben - történt haláleseteket, sem pedig azokat az áldozatokat, akiket elégették hozzátartozóik. Legutóbb a hatóságok 112 ezer körülire tették az elpusztultak számát, míg egy korábbi becslés mintegy 200 ezer halottról szólt.

Vasárnap megérkezett a földrengés sújtotta Haitire a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM). Késmárky András, a DEKOM vezetője első bejelentkezésekor elmondta: jelenleg Port-au-Prince-ben tartózkodnak, hétfőn este azonban áthelyezik a csapatot. Az orvoscsoport vezetője korábban azt mondta az MTI-nek, hogy sátorkórház felállításával olyan helyen kívánnak segíteni a sérülteken, ahová eddig nem, vagy csak kis számban jutottak el a mentőcsapatok.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) napról napra több ételadagot tud kiosztani a katasztrófa túlélői között, az adagok száma pénteken már kétmillió volt - jelentette be a szervezet római székhelyén Josette Sheeran WFP-igazgató, aki éppen visszatért haiti szemléjéről. Elmondta, hogy a szakosított szervezet történetének legösszetettebb feladata a haiti művelet. Az infrastruktúra teljes összeomlása miatt gyakorlatilag a semmiből kellett felépíteni a segélyelosztó hálózatot, és a WFP-nek még hónapokig szüksége lesz a nemzetközi közösség támogatására ahhoz, hogy ellássa ottani feladatait - tette hozzá.

Port-au-Prince-ben figyelmeztető lövésekkel és könnygázzal kellett megfékezniük ENSZ-katonáknak egy segélyosztásnál összeverődött, több száz fős tömeget. Az ENSZ szerint elszigetelt esetről van szó.

XVI. Benedek pápa levelet küldött René Preval haiti elnöknek. Az egyházfő nyugalomra intette a haiti lakosokat annak érdekében, hogy a nemzetközi segély eljusson azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke levélben intézett felhívást a haiti lakosság megsegítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tálibok megöltek hét embert Pakisztánban

A tálibok megöltek hét embert Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos vidékén, mert… Tovább olvasom