Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Beiktatták a régi-új szlovák államfőt

Szlovákia nem egészen húsz éves történetében Ivan Gasparovic az első köztársasági elnök, akit másodszor is megválasztottak.
Az ünnepségen Gasparovic az ország politikai vezetőinek és ismert közéleti személyiségeinek jelenlétében az alkotmánybíróság elnöke, Ivetta Macejková kezébe tette le a hivatali esküt, ünnepélyesen elkötelezve magát a szlovák nemzet, a nemzeti és etnikai kisebbségek érdekeit szolgáló magatartására és az alkotmány betartására. A rövid eskü szövegét ezúttal Gasparovic papírról olvasta fel, lassan, és hiba nélkül. Öt éve ugyanis hibát vétett, s a szövegben lévő, a szlovák nyelvben hivatalosan használatos "nemzetiségi kisebbség" kifejezés helyett "nemzeti kisebbség" kifejezést mondott.

Külföldi vendégeket, államfőket az ünnepi aktusra nem hívtak meg. Michal Kovác és Rudolf Schuster volt szlovák államfők részt vettek az eseményen.

Az hivatalos eseményt a koalíciós Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) képviselőinek és minisztereinek többsége bojkottálta. Vladimír Meciar pártelnök, akinek évek óta nyílt személyes vitája van Gasparoviccsal, az ünnepi esemény idejére "képviselői és miniszteri klubot" hívott össze.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) előzetesen közölte, hogy csak a beiktatás hivatalos részén lesz jelen, míg az ünnepi aktusokon - hálaadó ökumenikus istentisztelet és fogadás - nem, így tiltakozván az ellen, hogy az államfő a választási kampányban magyarellenesen viselkedett. Az MKP-ból nemrég kilépett és Híd néven új pártot alapító képviselők nevében Bugár Béla bejelentette: Gasparovic magyarellenes kijelentései miatt ők az egész ceremóniát bojkottálják.

"A nemzeti kisebbségek jogait és kötelességeit Szlovákia alkotmánya rögzíti. Aláhúzom: más európai uniós országok alkotmányait meghaladó szinten" - szögezte le ünnepi beszédében Gasparovic. Nevek említése nélkül megjegyezte: Szlovákia aggodalommal szemléli, néhány politikus tevékenységét, akik zavart keltenek a szomszédsági kapcsolatokban. Ugyancsak kijelentette, hogy a szlovákok értik szerb barátaik "fájdalmait" Koszovó ügyében. Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyek nem ismerték el a korábban Szerbiához tartozó Koszovó függetlenségét.

Ivan Gasparovic az április 4-én megtartott második választási fordulóban megkapta a szavazatok 55,53 százalékát, míg ellenfele Iveta Radicová 44,46 százalékot szerzett. Helyi megfigyelők szerint Gasparovic a győzelmet elsősorban a "magyar kártya" kijátszásának köszönheti.

A régi-új államfő hétfőn délután sétát tesz Pozsony belvárosában, majd az elnöki palota balkonjáról rövid beszédet intéz a lakossághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi túszok holttesteire bukkantak Jemenben

Az áldozatok egy 9 fős csoporthoz tartoztak, a hétvégén ejtették őket túszul. Tovább olvasom