Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Beiktatták az új kolumbiai elnököt

Kolumbia - Beiktatták hivatalába szombaton Juan Manuel Santost, Kolumbia új elnökét; röviddel az eskütétel után Hugo Chávez venezuelai államfő találkozót javasolt neki, és közölte, hogy kész új fejezetet nyitni a két ország fagyos kapcsolataiban.
Santos székfoglaló beszédében a biztonság megszilárdítását ígérte, megismételte, hajlandó tárgyalni a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű, legnagyobb gerillaszervezettel, hogy véget vessen az erőszaknak. Santos arról is beszélt, hogy az új kolumbiai vezetés elsődleges célja lesz a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása Venezuelával és Ecuadorral.

Röviddel Santos békülékeny beszéde után Hugo Chávez a venezuelai tévé élő adásában találkozót javasolt neki. Közölte, hogy "kész teljesen új fejezetet nyitni" a két ország kapcsolatában, és reményekkel tekint a jövőbe. Chávez nem volt jelen a kolumbiai elnök beiktatásán. A ceremónián helyette részt vett Nicolas Maduro külügyminiszter, aki arról beszélt, hogy országa "baráti kezet" kíván nyújtani Kolumbiának.

Tévébeszédében Chávez azt mondta, hogy Maduro vasárnap találkozik kolumbiai partnerével. A megbeszélésen megvitatják a kétoldalú kapcsolatok rendezésének lehetőségeit, és talán meg is állapodnak az elnöki csúcstalálkozó időpontjában - tette hozzá.

Chávez alig két hete jelentette be, hogy megszakít minden kapcsolatot Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. A kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítva, hogy azok alátámasztják a vádakat. Chávez ezután "teljes készültséget" rendelt el a két ország határán, és visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével.

Egy nappal hivatalából történő távozása előtt, pénteken Álvaro Uribe leköszönő kolumbiai elnök feljelentést tett Chávez ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Emberiesség elleni bűntettel vádolta meg őt, amiért menedéket nyújt a FARC fegyvereseinek.

Chávez szombati tévébeszédében ismét a "pokolba" küldte Uribét, s arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Santos kormánya ismét előhozakodik ezekkel a vádakkal, az megpecsételi a megbékélésre irányuló erőfeszítéseket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos ítéletek születtek kábítószeres bűncselekményekben

Kína - Két kábítószer-forgalmazót, köztük egy külföldi ítéltek végrehajtandó halálbüntetésre, hárman… Tovább olvasom