Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Beindult a holdújévi népvándorlás Kínában

Megkezdődött a világ legnagyobb éves vándorlása, a holdújévi haza- és visszautazások negyven napos időszaka a hétvégén Kínában.
A közlekedési szakemberek idén újabb rekordra, 3 milliárd 410 millió utazásra számítanak. A tömegközlekedésre háruló teher az országos kapacitások 99 százalékát le fogja kötni.

A legnagyobb kínai családi ünnep, a tavaszünnep a kígyó évének kezdetével, február 10-én köszönt be. Mivel az eseményt és a hozzá kapcsolódó szabadságot az emberek hagyományosan szülőhelyükön köszöntik, a következő hat hétben naponta átlagosan körülbelül 5 millió 200 ezer ember lesz úton. A vonatokon 225 millió utazásra lehet számítani, míg a távolsági buszokra nagyjából 3,1 milliárd utas szállítása vár.

A csúcsidőszakban 840 ezer busz és 13 ezer személyszállító hajó lesz forgalomban. A légitársaságok a tavalyi év azonos időszakához képest csaknem öt százalékos utasforgalom növekedéssel számolnak, ami 35,5 millió utazást jelent.

Az elmúlt napokban már tízmilliók foglalták le nagyrészt interneten és telefonon jegyüket haza, és ezekben a napokban már a visszautakra keresnek szabad helyeket. Az online jegyfoglalás második évében a próbálkozásokat már külön erre a célra alkotott szoftverek segítik, ezért, gyakran előfordul, hogy az illető, aki ezek nélkül igyekszik jegyet foglalni, s óránként próbálkozik, öt másodpercen belül már csak az "elfogyott" üzenetet látja a képernyőjén.

A vasútügyi tárca már bejelentette, hogy a hétvégén 358 extra szerelvényt állított forgalomba. Korábbi híradásokból az is kiderült, hogy a közbiztonsági minisztérium több mint 70 ezer vasúti rendőrt helyezett szolgálatba. Külön csoportok igyekeznek megelőzni az ilyenkor gyakori csomaglopásokat, a zsebtolvajlást.

Mivel az ünnep előtt hagyományosan a hivatalokban is elbúcsúztatják az óévet, a legfelsőbb - hét tagú - kínai politikai vezetésből Liu Jün-san a párt és a kormány különböző szintű vezetőit arra figyelmeztette, hogy ügyeljenek az ünneplés "tisztaságára", a párt politikai bizottságának korábbi határozata értelmében tartózkodjanak a luxuslakomáktól, a hivalkodó rendezvényektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: útját álljuk minden zsarnoknak és diktátornak

Barack Obama rámutatott, hogy a mostani nemcsak az emlékezés, de a cselekvés ideje is. Tovább olvasom