Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Belgrád: nem lesz albán régió Szerbia déli részén

A szerb kormány nem engedi meg, hogy bármilyen, etnikai alapú régió jöjjön létre Szerbiában, beleértve az ország déli, többségében albánok lakta részét is - jelentette ki Milan Markovic, a presevói, medvedjai és bujanovaci térség problémáinak kezelésére létrehozott állami koordinációs bizottság elnöke.
A nemzetiségi alapon szerveződő régió létrehozását a macedón-koszovói határon egy tömbben élő mintegy 60-70 ezer albán önkormányzati képviselőinek tanácsa követelte a múlt hét végén.

A Vecernje novosti című belgrádi újságnak nyilatkozó Markovic szerint felesleges egy ilyen körzet létrejöttében reménykedni, mivel annak nincsenek meg az alkotmányos, törvényi feltételei. Fontos azonban - mondta a politikus -, hogy ne úgy válaszoljunk a kezdeményezésre, ahogy azt a kiötlői szeretnék, vagyis a múltban megszokott módon. A jelenlegi kormány tisztában van vele, hogy komoly problémák vannak délen, s ezeket meg is akarjuk oldani. Nem ülünk fel provokációknak, sem terrorista támadások, sem politikai nyilatkozatok nem vehetnek rá bennünket e politikánk megváltoztatására - tette hozzá.

Milan Markovic szerint arról sem lehet szó, hogy a dél-szerbiai albán vezetők követelésére kivonják a térségből a rendőrség különleges alakulatait és a speciális feladatokra kiképzett csendőrséget. Arra a vádra, hogy túlzott a csendőrség jelenléte, a koordinációs testület elnöke azt felelte, hogy erre a jelenlétre a térségben élők vagyon- és személyi biztonsága érdekében szükség van. "Ha az albánoknak bármilyen kifogásuk van a csendőrség munkájával kapcsolatban, Ivica Dacic belügyminiszter kész megbeszélni velük minden vitás kérdést. Egyetlen dologról nem tárgyalunk, a csendőrség kivonásáról, mert az mindenkire - albánokra, szerbekre és romákra - nézve veszélyes lenne" - mondta.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt hetekben Presevo környékén két terrortámadást is végrehajtottak: egyszer járőröző csendőrök terepjárójára lőttek kézi gránátvetővel, s közülük kettőt megsebesítettek, majd egy rendőrök és csendőrök által lakott ház bejáratánál robbantottak pokolgépet, amely szintén két személyt megsebesített.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás ölt meg négy síita zarándokot Bagdadban

Út szélén elrejtett pokolgép robbanása ölt meg Bagdadban péntek délelőtt négy síita zarándokot, akik… Tovább olvasom