Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Bemutatkozott Brüsszelben Isztambul

Nagyvárosi breaktánc, török népzenei motívumra - az isztambuli állami operaház és balettintézet egyik koreográfusa, Beyhan Murphy által betanított látványos produkció színesítette az a kedd esti brüsszeli fogadást, amely Európa egyik idei kulturális fővárosának bemutatkozását zárta az Európai Parlament székházában.
Az Isztambul 2010 vállalkozás szinte összes vezető tisztségviselője, valamint Egemen Bagis, Törökország uniós ügyekkel megbízott minisztere - isztambuli török parlamenti képviselő - is megjelent a fogadás előtt tartott pódiumbeszélgetésen, amelyet a parlament egyik zsúfolásig megtelt tanácstermében tartottak. Azt a kérdést járták körül, hogy miként is lett Isztambul, az EU-hoz egyelőre nem tartozó, de oda nagyon igyekvő Törökország kontinenseket összekötő nagyvárosa európai kulturális főváros, és hogy mit jelent ez Törökország, illetve Európa számára.

Isztambul ebben az évben a magyarországi Pécs - Cengiz Aktarnak, az Isztambul 2010 projekt uniós tanácsadójának a megfogalmazása szerint "a leginkább ottomán magyar város" -, valamint a németországi Essen mellett szervezhet uniós támogatással olyan kulturális rendezvényeket, amelyek az európai kulturális főváros címhez kötődnek. Az unió tagállamai egy ideje eddig lehetővé tették, hogy olyan városok is pályázhassanak erre a címre, amelyek nem EU-országban találhatók. Ettől az évtől kezdve ilyen lehetőség, egyelőre legalábbis, nem lesz - közölte a pódiumvita előtt tartott sajtótájékoztatón Ann Branch, az Európai Bizottság kulturális főigazgatóságának osztályvezetője.

Isztambul Ukrajna fővárosával, Kijevvel versenyzett a kitüntető címért, és miután megkapta a lehetőséget, hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy megszolgálja a bizalmat. A kulturális főváros projekt három ágon valósul meg. Az egyik a tudatos városfejlesztés, amely a kulturális örökség megőrzését szolgáló beruházásokat jelent, a második a mintegy ötszáz idei nagyszabású kulturális rendezvény, a harmadik pedig - ez utóbbihoz szorosan kapcsolódóan - a turisztikai vonzerő növelése. Isztambulba a korábbi esztendőkben évente mintegy 7 millió turista látogatott, és ezt a számot 2010-ben igyekeznek 10 millióra növelni - közölte az MTI kérdésére Hüsamettin Kavi, az Isztambul 2010 projekt tanácsadó testületének elnöke. A külföldi turisták eddig átlagosan két és fél napot töltöttek Isztambulban, és a 2010-es programsorozattal az is el szeretnék érni, hogy ez az időtartam növekedjék.

Bagis miniszter a pódiumvitán és a fogadáson is kitért arra, hogy Törökország "ugyanúgy megérdemli" az EU-tagságot, mint ahogy Isztambul - a kelet-római birodalom, a bizánci birodalom, illetve az ottomán birodalom egykori fővárosa - most méltán kiérdemelte az Európa kulturális fővárosa címet. Kiemelte a város vallási, etnikai sokszínűségét, Isztambult a kultúrák találkozó helyeként mutatta be, és ezt azzal illusztrálta, hogy ha isztambuli irodájának három ablakán kinéz, akkor mecsetet, keresztény templomot és zsinagógát is lát.

"Isztambul, Európa 2010-es kulturális fővárosa lehetőséget ad az európaiaknak arra, hogy ebben a városban felfedezzék saját kultúrájuk gyökereit is, és ezzel nagyot lépjenek előre a kölcsönös megértés felé" - olvasható az isztambuli projekt tájékoztató füzetében.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2010. február 06. 16:42
    „Szuper! Törökország is Európában lesz! Szerintem a bantu négereket is csatlakoztassuk! annyi közös van bennünk..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan iszlamista lázadót öltek meg

Nyolcvan iszlamista lázadó halt meg az észak-pakisztáni Badzsaur törzsi körzetben a pakisztáni… Tovább olvasom