Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Már nyolc halottja van a lengyelországi bányaomlásnak

Összesen nyolc áldozatot követelt a lengyelországi bányaomlás - közölte szerda este az alsó-sziléziai Rudna rézbánya igazgatója, miután a mentők megtalálták az utolsó még keresett három bányász holttestét.
Pawel Markowski szerda késő este a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a három bányász holtteste egymás mellett feküdt egy bányafolyosóban. Mint elmondta, a keddi összeomlás a legnagyobb tragédiát okozta az állami tulajdonú KGHM bányatársaság 55 működése során.

A KGHM Polska Miedz rézbányájánál kedd este történt földmozgás 1100 méter mélységben okozott omlást. A tárnában ekkor 30 bányász dolgozott, közülük szerdára virradóra tizenötöt kimentettek.

A tárna mélyén szerdára virradóra egy bányász holttestére bukkantak, egy vájár pedig a kórházban halt bele sérüléseibe. Szerdán délelőtt további két holttest került elő - közölte a TVP Info közszolgálati hírtelevízióval Markowski, majd este az ötödik áldozat megtalálását jelentette be.  

A 45 fős mentőcsapat további omlásokat elkerülendő, nehéz munkagépek alkalmazása nélkül, kézi munkaeszközökkel dolgozott. A mentési munkálatokat megnehezítette, hogy a járatok egyes részeit eltorlaszolták a lehullott szikladarabok. 

Jelenleg öt kimentett bányászt ápolnak kórházban, állapotuk stabil.

A tragédia helyszínét szerdán felkereste Beata Szydlo lengyel kormányfő, aki segítséget ajánlott az áldozatok családjainak. Andrzej Duda államfő részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak. A meghalt bányászok emléke előtt szerda reggel a szejm is tisztelgett. A KGHM négynapos gyászt hirdetett meg vállalataiban.

A cég azt közölte szerda reggel, hogy a 3,4 fokozatú rengés okozta omlásban rendkívül nagy károk keletkeztek. A földmozgás fészke másfél kilométeres mélységben volt.
    
A lengyel televíziónak nyilatkozó szakértők szerint a KGHM alsó-sziléziai bányáinak térségében évente mintegy 19 ezer mélységi és közel 60, földfelszínen is érezhető rengés következik be a kitermelés természetes velejárójaként. Ezek egy része előre kiszámítható, a keddi földmozgás azonban nem ilyen volt. A bányaomlás pontos körülményeit az állami bányafelügyelő hivatal (WUG) által felállított bizottság fogja vizsgálni.

A világ kilencedik legjelentősebb rézkitermelőjének számító KGHM-nek a Polkowice község térségében nyitott Rudna rézbányája a legnagyobb Európában, évente mintegy 12 millió tonna rézércet termelnek ott ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektromos hibára és üzemanyaghiányra panaszkodott a lezuhant repülő pilótája

Kiszivárgott a medellíni irányítótoronyból származó hangfelvétel, ahol a brazil labdarúgókkal lezuhant gép pilótája a légiirányítással beszélt a tragédia előtt. Tovább olvasom