Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Beperelte az ukrán államfőt a Timosenko-párti ellenzék

Többszörös alkotmánysértés és választási ígéretek megszegése címén perelte be az Egyesült Ellenzék.

Beperelte Viktor Janukovics ukrán államfőt többszörös alkotmánysértés és választási ígéretek megszegése címén a bebörtönzött exkormányfő, Julija Timosenko mögött álló Egyesült Ellenzék.

Arszenyij Jacenyuk, az Egyesült Ellenzék vezetője csütörtökön benyújtotta Ukrajna legfőbb adminisztratív bíróságán azon "bűncselekmények" listáját, amelyek elkövetésével Janukovics elnököt vádolják. Ezt a feltételt szabta ugyanis a bíróság az ellenzéki pártnak ahhoz, hogy elfogadja a beadványt - emlékeztetett a Korreszpondent ukrán hírportál.

"Az elnökválasztási kampányban Janukovics emberhez méltó nyugdíjakat ígért, és azt, hogy nem emeli a nyugdíjkorhatárt. Megszegte ígéretét, és megsértette Ukrajna alkotmányát, amikor aláírta a nyugdíjreformról szóló törvényt. Ígéretet tett a bérek és a nyugdíjak emelésére, majd megint alkotmánysértést követett el azzal, hogy jóváhagyta a költségvetést. Kórházak és iskolák felújítását ígérte, ehelyett több száz kórházat és iskolát záratott be" - sorolta Jacenyuk.

Mint leszögezte, követelik a bíróságtól, hogy érdemben vizsgálja meg a beadványt, és idézze be az államfőt, hogy a tárgyalóteremben adjon magyarázatot minderre.

Olekszandr Turcsinov, az Egyesült Ellenzék kampányfőnöke azt állította, hogy máris több százezren csatlakoztak a Janukovics elleni beadványhoz. "Ez bizonyítja, hogy ukránok százezrei nem félnek többé ettől a hatalomtól" - jelentette ki. "Elindítottuk az eljárást, amelynek előbb-utóbb azzal kell végződnie, hogy felfüggesztik Janukovics mentelmi jogát, helyreáll a jogrend, a demokrácia és az európaiság Ukrajnában" - tette hozzá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztán kiutasította a Save the Children külföldi munkatársait

A segélyszervezet hat külföldi tagját a héten értesítették a kormányzat indoklás nélküli döntéséről.… Tovább olvasom