Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Bér- és nyugdíjcsökkentés, kórházbezárás - így stabilizálják az országot

70 ezer közalkalmazottat bocsátanak el, növelik az adókat, 25 százalékkal csökkentik a közszféra béreit. 9 ezer kórházi ágyat megszüntetnek, csökkentik a távhő díjának támogatását - durva megszorítások Romániában.
Romániában a meghirdetettnél keményebb gazdasági megszorító intézkedések várhatóak - derült ki a román kormánynak a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett szándékleveléből, amelynek tartalmát a keddi romániai sajtó ismertette.

A már meghirdetett 25 százalékos bércsökkentés, valamint a nyugdíjak és a munkanélküli segély 15 százalékkal való megkurtítása mellett a dokumentum leírja, hogy az idén 1,29 millióra csökkentik a közalkalmazottak számát.

Az Evenimentul Zilei és a Ziarul Financiar című napilapok számítása szerint ez 70 ezer ember elbocsátását jelenti.
A kormány úja adók bevezetését is vállalta, így 16 százalékos adó kivetését tervezi az ebédjegyekre, amivel a magánvállalatok kiegészíthetik dolgozóik jövedelmét. A kormány ezentúl adót vet ki a tőkehozamból származó bevételekre, beleértve a bankbetétek kamatját is.

A görög ezt sem viselnék el - a románok csödben várnak. Fotó: Guradian.co.uk
A görög ezt sem viselnék el - a románok csöndben várnak. Fotó: Guradian.co.uk

Az idén nem kapnak tizenharmadik fizetést a közszférában dolgozók, emellett ideiglenesen felfüggesztik a korengedményes nyugdíjaztatásokat, és megszüntetik az IT-szektorban a programozókat foglalkoztató cégeknek járó kedvezményeket. Az egészségügyben is megtakarításokat terveznek, több mint 9 ezerrel csökken a kórházi ágyak száma. A sajtó által ismertetett dokumentum szerint 150 kórházat bezárnak, de ez utóbbi információt cáfolta Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter. A kormány a részleges hozzájárulási fizetéses rendszer bevezetésével is növelné az egészségügy bevételeit, a betegekkel megfizetett szolgáltatások között szerepel egyebek között a vizitdíj is. A lakosságnak várhatóan többet kell majd fizetnie a hőenergiáért, mivel a GDP szintén 0,3 százalékának megfelelő összeggel csökkentik a állami fűtéstámogatást.

A kormány a gyermeknevelési támogatás rendszerét is módosítani akarja, így megszüntetné azt a rendelkezést, ami lehetővé tette, hogy a magas jövedelmű édesanyák a bérük 85 százalékát igényeljék gyermeknevelési támogatásként. A román sajtó értesülései szerint a kormány a korábban is alkalmazott rendszerre akar visszatérni, amely szerint minden kismama egységesen, a minimálbérnek megfelelő 600 lej értékű támogatást kap.

Elemzők szerint az egész eurozónára veszélyt jelentenek a görögök.

A szándéklevélből az is kiderül, hogy elkerülhetetlen lesz az újabb bevételnövelő intézkedések alkalmazása - ami a román sajtó szerint a legfontosabb adók, az áfa és az egységes adókulcs emelését jelenti -, amennyiben ezeknek a megszorító intézkedéseknek az alkalmazása nem hozza meg a remélt eredményeket.

Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amelyből 13 milliárdot a washingtoni pénzintézet biztosít. A román kormány az ötödik, 850 millió euró értékű hitelrészlet folyósítása érdekében vállalta a közkiadások csökkentését, ami nélkül a román államháztartási hiány idén meghaladná a GDP 9 százalékát. A deficitet Romániának 6,8 százalékra kell csökkentenie 2010-ben.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. dodó 2010. május 12. 11:27
  „"Nemzetek, országok! Hogy sorsotok előre nézzétek,
  Vigyázó szemetek Románra vessétek!" (az IMF figyelmeztetése alattvalóinak)”
 • 24. deszkás 2010. május 11. 21:17
  „Achilleus! Ez nem rendszerhiba hanem kapitalizmus! Jöhet a komcsizás.”
 • 23. jozko 2010. május 11. 20:42
  „2---JOGOS! Egyébként meg úgy általában: a román vezetés érti a dolgát! Most nyomják le a nép torkán a keserű pirulát . ad1: a román nép jámbor, a puliszka nem robban alapon elviseli a nehézségeket. ad2: Pontosan tudják, hogy számíthatnak az UNIÓ segítségére, ha esetleg mégis nagy lenne a népharag, mert az UNIÓ gazdasági, és a NATO katonapolitikájában Romániának is kulcsszerepe van. Egyetlen tengerpart országot nem engedhetnek ki a Balkánon a szövetségből- kerül, amibe kerül. Ezt a helyzetet az alakuló magyar kormány is kihasználhatná-más okkal, de mi is fontosak vagyunk. EZT MOST NEM KELLENE ELBALTÁZNI!”
 • 22. macs 2010. május 11. 19:12
  „Hát, ehhez képest mi olcsón megúsztuk. Amennyiben az új kormány elengedi a hiányt, nálunk is hasonló intézkedések várhatók, mivel a hiány fedezetére csak horribilis kamattal juthatunk pénzhez, ha egyáltalán lesz aki ad.”
 • 21. Léni 2010. május 11. 17:15
  „19. Nahát! Miért hülyézed le a DM -et? Ami Romániában most történik, annak egy része
  nálunk is bekövetkezett, ami pedig még nem /mert megakadályozta a szoc.népszavazás/,
  ezután fog megtörténni!
  Sajnos a gazdasági válságnak minden ország az áldozatává válik így-vagy úgy, ezt fordította
  a szocialista kormány ellen furmányosan a Fidesz. Kíváncsian várom, hogy ők mit fognak
  produkálni? Úgy tűnik a hosszú várakozás sem volt számukra elég ahhoz, hogy az elképzeléseiket
  formába öntsék. Mindenki mást nyilatkozik, abszolút nincs öszhang a munkájukban.
  Ezen nem csodálkozok, azok az Orbán legközelebbi munkatársai, akik eddig a parlamentben
  amortizáltak.Olyan színvonalon is vannak! Lehet az ők beosztásuk bármi, győzhettek akár
  100/3-dal is, a véleményem nem változott róluk!”
 • 20. gróf 2010. május 11. 16:20
  „" Itt vagyok: Nyitólap > Külföldi hírek > Bér- és nyugdíjcsökkentés, kórházbezárás - így stabilizálják az országot
  Segesvári Csaba - MTI"

  De nyugodtan lehet szidni a DM-t.
  Ezután javaslom minden külföldi hír úgy kezdődjön, hogy "Döbbenet, de nem Magyarországon történik!"”
 • 19. Nahát! 2010. május 11. 16:09
  „A Délmagyarnál olyan hülyék nem lehetnek, hogy véletlenül hagyják le a cím elejéről
  a "Romániában" szót.

  Hanem olyan aljasok, hogy átmenetileg pánikot keltenek.

  Ez még csak nem is bulvár-stílus. Ez ganéság.”
 • 18. Gazficko 2010. május 11. 15:49
  „11. hozzászólás segesvarics 2010.05.11. 13:49

  Ha már 100 éves lesz a Dm( aminek örülök), akkor van néhány dolog amit be kéne/kellene tartani.

  Ezek:
  1, A magyar nyelv helyesírásának szabályainak ismerete
  2, Az olvasókat nem kellene pontatlan címmel félretájékoztatni
  3, Ismerni kellene a kronológia fogalmát( a DM online-on jópárszor előfordult,hogy a több napja megjelent cikk előrébb volt mint a legfrissebb)
  4, Többen is mondták,hogy a DM-nek nem kellene a Bors és más szennylapok szintjére süllyedni.
  5, Ha már a hozzászólásomban a forrásként feltüntetett újságok címét(moderálva) kimoderálják ,akkor kérném hogy a DM is moderálja ki az általuk feltüntetett forrást( az MTI-re és a Bors-ra gondoltam)”
 • 17. Commander-V2 2010. május 11. 14:55
  „Ez is egy komoly vélemény. Meg kellene fontolni:
  http://forint.blog.hu/2010/05/11/hogyan_tegyuk_tonkre_a_gazdasagot_ket_honap_alatt

  "Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy nagyon átgondolatlan gazdaságpolitika képe rajzolódik ki. Ha a Fidesz így folytatja, egy szempillantás alatt tűnhet el a piac, a gazdaság, a társadalom megelőlegezett bizalma, amit a szocialista-liberális kormány is oly sikeresen erodált nullára. Úgy tűnik, az átalakítások és a fegyelmezett, következetes gazdaságpolitika helyett voluntarista, rövid távú élénkítésre alapozó - és ebben a világgazdasági környezetben különösen veszélyes - taktikázás van kialakulóban. Persze most még korai farkast kiáltani, de azt gondolom, itt lenne az ideje, hogy a Fidesz vegyen egy nagy levegőt, leüljön, és végiggondolja, mi az, amit meg lehet valósítani a kétharmados többséggel. Egy biztos, a közgazdaságtan alapvető összefüggéseinek átírásához még ez sem elég."”
 • 16. achilleus 2010. május 11. 14:32
  „14. hozzászólás Yossarian 2010.05.11. 14:21
  A propaganda részeként halljuk: a görög kötvények soha vissza nem fizethetők. Így van, így volt, amikor 100 milliárd volt a görög államadósság, és amikor 200 milliárd eurós volt. De ma már így van ez minden állam esetében. (!!!!!!!!!!!!!!!) Honnan is lenne kétszáz-háromszáz milliárd eurója valamelyik országnak nagy hirtelen adósságtörlesztésre? Az euroatlanti országokban a lejáró kötvényeket új kötvények eladásával törlesztik. Az USA 13 ezermilliárd dolláros államadósságát jórészt a kínaiak újítják meg, hogy a hozzájuk kerülő és szükségtelen dollárt visszaáramoltassák a gazdaságba. Ugyanis ők saját kibocsátású pénzzel termelnek, és dollárért exportálnak, miáltal az export nettó dollárbevétele tartalékba kerül. Ha a kínaiak vagy néhány nagy bankcsoport összebeszélve pánikot keltene, törlesztést követelne úgy, hogy nem ad újabb hitelt a lejárók helyébe, összeomlana a világ pénzrendszere. Le kell tehát szögeznünk: bármikor bármelyik állam pénzügyi csődbe juttatható a pénzpiac által. Ez rendszerhiba.”
 • 15. spiler 2010. május 11. 14:29
  „MÁR UGYIS ALIG KERESÜNK,TEHÁT NÁLUNK EZT LEHETETLENSÉG lenne bevezetni,ha ezen gondoljkodnak a mi politikusaink akkor ugy mint a taxis blokád volt ANNAK A MINTÁJÁRA AZ EGÉSZ ORSZÁGOT BEFAGYASZTANI SEKI SE BEA TELEPÜLÉSEKRŐK,SENKI NE DOLGOZZON.......SZERINTEM AKKOR A POLITIKUSOK TÁN EL KEZDENÉNEK dolgozni.”
 • 14. Yossarian 2010. május 11. 14:21
  „9% hiány? a francba.
  ehhez képest nálunk az 5-6%-tól is fázik az IMF.
  akkor most ki is van igazán szarban?”
 • 13. achilleus 2010. május 11. 14:18
  „Az EU 27 tagországában 2010. márciusban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009. márciusban. A legnagyobb áremelkedést Magyarországon (5,7) és Romániában (4,2) mérték. Csökkentek viszont az árak a többi között Lettországban (4) és Írországban (2,4).”
 • 12. favágó 2010. május 11. 13:51
  „Remek Délmagyar cím ismét!:-(((”
 • 11. segesvarics 2010. május 11. 13:49
  „7. hozzászólás Gazficko 2010.05.11. 12:51
  bocsánat. nem akartunk senkit félrevezetni.”
 • 10. nemecsekerno_007 2010. május 11. 13:32
  „Nagyon érdekes a románoknak, az államhoz valló hozzáállása. :) Semmi jóra nem számítanak az államtól, az állam hagyja békén ôket és csak annyi adót vonjon el amennyi épp elegendô. Ez szimpatikus gondolkodás.
  60 agymosott, centralizált, megfigyelt, széthazudott, elbalf*szkodott év után.
  3. frakk 2010.05.11.

  Hát igen, egyszerüen fogalmazva :) Szimpatizálok a románok szemléletével. Az állam elhúzhat ebbôl az országból és csak annyi maradjon belôle amit szinte észre se lehet venni. Aztán majd az állampolgárok figyelnek magukra, meg egymásra, támogatják a kultúrát, oktatást, egészségügyet meg mindent amit a társadalmi szolidaritás megkíván. Jobb világ lenne :)”
 • 9. suzukirobi 2010. május 11. 13:18
  „"A görög ezt sem viselnék el - a románok csödben várnak."”
 • 8. sziszka1 2010. május 11. 12:55
  „a románok "csödben" vagy "csöndben" várnak! mert nem mindegy dmonlájn!”
 • 7. Gazficko 2010. május 11. 12:51
  „2. hozzászólás jq 2010.05.11. 11:53

  Én is megijedtem egy pillanatra,hogy Mo.-on akarják végrehajtani.

  De ez a baj a DM-mel hogy néha pontatlanul közöl infókat. Szebb napot.”
 • 6. KolompárRómeó 2010. május 11. 12:23
  „Mindezt a szocik ezelőtt pár évvel reformnak hívták.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb gáztámadás afgán diáklányok ellen

Mintegy 30 diáklány került kórházba Észak-Afganisztánban, miután gyaníthatóan mérgező gázt… Tovább olvasom