Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Bércsökkentés ellen tiltakoznak a közalkalmazottak

Csehország - Több ezer cseh közalkalmazott - köztük több száz rendőr és tűzoltó - gyűlt össze szerdán Prágában, hogy tiltakozzon az állami szféra jövő évre tervezett négyszázalékos bércsökkentése ellen.
Az intézkedést a jövő évi állami költségvetés tervezete tartalmazza, amely harmadik, tehát végső olvasatban délelőtt kerül a képviselőház elé. A tervezett bércsökkentés a legfelsőbb politikai réteget is érinti, amely már tudomásul vette a döntést.

Bár a pénzügyi tárca minden módon megpróbálta csökkenteni az állami kiadásokat, a költségvetési terv az összes megszorítás ellenére is rekordnagyságú, mintegy 170 milliárd koronás hiánnyal számol a jövő évben.

A tüntetők egy része a Kisoldalon lévő képviselőház elé vonult, hogy a helyszínen próbáljon meg nyomást gyakorolni a honatyákra, míg többiek a városközpontban lévő Palach térre vonulnak, ahol nagygyűlést tartanak.

A közalkalmazotti szakszervezetek által megrendezett akcióval párhuzamosan országszerte aláírásgyűjtés is folyik, s eddig 16 ezer aláírás gyűlt össze.

A prágai sajtó szerint különösen a rendőrség körében feszült a helyzet. A szakszervezetek azt állítják, hogy ha bércsökkentésre kerül sor, akár több ezer ember is elhagyhatja a fegyveres testületet, ami komoly biztonsági gondokat okozhat.

A problémát Bohuslav Sobotka, az ellenzéki szociáldemokrata párt alelnöke azzal kívánja megoldani, hogy a közalkalmazottak béralapjához újabb 6,8 milliárd korona átcsoportosítását javasolta. Ez azt eredményezné, hogy a közalkalmazottak bérei nem csökkennének, hanem be lennének fagyasztva a 2009-es szinten.

A közalkalmazotti szakszervezetek hajlandóak elfogadni ezt a megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégeztek egy korrupt vállalatvezetôt Kínában

Kína - Kivégeztek egy valaha nagy befolyású, de korrupt vezető üzletembert Pekingben - adta hírül a… Tovább olvasom