Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Béremelésért sztrájkolnak a pedagógusok Szlovákiában

Határozatlan időre sztrájkba léptek Szlovákiában a pedagógusok hétfő reggeltől, miután elutasították bérköveteléseiket.
Az egész országra kiterjedő akcióban az oktatási intézmények mintegy 70-80 százaléka vesz részt. A pedagógusok érdekképviseleti szervezetei a már korábban jelzett sztrájkról szóló, még októberben meghozott döntést azt követően erősítették meg, hogy a bérköveteléseikről szóló tárgyalássorozat utolsó fordulóján sem sikerült megegyezniük a kormánnyal.

Az oktatási dolgozók a szeptemberben kezdődött egyeztetések során legalább tízszázalékos béremelést szerettek volna kiharcolni a jövő évtől. Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszterrel való pénteki találkozójukon a tárcavezető végső ajánlatként ötszázalékos fizetésemelést helyezett kilátásba. Ezt a pedagógusok elfogadhatatlannak tartják, ezért megerősítették munkabeszüntetési szándékukat.

Országos pedagógussztrájk Szlovákiában - tüntetés Besztercebánya főterén. Fotó: MTI/Komka Péter (galéria)

A pedagógusok mostani tiltakozó akcióját szeptemberben egynapos figyelmeztető sztrájk előzte meg, abban közel százezren vettek részt.
A mostani munkabeszüntetés ennél teljesebb körű, abba az általános iskoláktól az egyetemekig az összes oktatásügyi intézmény közel háromnegyede kapcsolódott be.

Hétfő délelőtt a pedagógusok az ország nagyobb városaiban több tiltakozó nagygyűlést rendeztek. Többezres tüntetésekre került sor többek között Pozsonyban, Besztercebányán és Kassán is.

A sztrájkba lépett pedagógusokat szinte minden ellenzéki politikai párt támogatásáról biztosította, más szervezetek mellett a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar párt, valamint szakmai és diákszervezetek egész sora, köztük a felvidéki magyar diákok szervezete, a Diákhálózat is.

Országos pedagógussztrájk Szlovákiában - tüntetés Besztercebánya főterén. Fotó: MTI/Komka Péter (galéria)

A múlt héten eredménytelenül zárult tárgyalások befejezése és a sztrájk kezdete óta a szlovák kormányzat nem adott ki állásfoglalást az eseményekkel kapcsolatban. Dusan Caplovic oktatásügyi miniszter azonban szombaton a szlovák közszolgálati rádió egyik vitaműsorában különösnek nevezte, hogy a pedagógusok akkor állnak elő bérköveteléseikkel amikor tudják, hogy milyen sanyarú helyzetben van az ország. Hozzátette: a kormánynak legitim joga, hogy semmivel se emelje a pedagógusok bérét.

A sztrájk - megegyezés híján - kedden várhatóan folytatódik.

Olvasóink írták

  • 1. reader 2012. november 26. 21:52
    „"Bezzegszlovákia!"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a politikából a volt izraeli védelmi miniszter

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, volt miniszterelnök (1999-2001) hétfőn bejelentette, hogy… Tovább olvasom