Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Berezovszkij pert vesztett Abramoviccsal szemben Londonban

Pert veszített pénteken Roman Abramoviccsal szemben Borisz Berezovszkij; a két orosz oligarcha közötti, nagy érdeklődéssel kísért londoni per rávilágított a kilencvenes évek oroszországi privatizációjának „vadnyugati viszonyaira”.
A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembefordult, londoni száműzetésben élő Berezovszkij 5 milliárd dollár kártérítést követelt egykori üzlettársától és barátjától, a Chelsea futballklub tulajdonosától. Arra hivatkozott, hogy Abramovics „fenyegetéssekkel” és „megfélemlítéssel” kényszerítette arra, hogy 2001-ben eladja a Szibnyeft olajtársaságban lévő részesedését - méghozzá szerinte a tényleges érték töredékéért, 1,3 milliárd dollárért. További 564 millió dollárt követelt Abramovicstól a RusAl alumíniumipari óriáscéggel kapcsolatos másik ügylet kapcsán.

A londoni felsőbíróságon tartott per végén Elisabeth Gloster bírónőnek – mind mondta – „szavak”, nem pedig kézzelfogható bizonyítékok alapján kellett döntenie. Végül teljes egészében elutasította Berezovszkij állításait, aki szerinte „kevésbé szavahihetőnek” mutatkozott. Különösen az döbbentette meg, hogy Berezovszkij hazudott, amikor állította, hogy a tanúi nem kapnak pénzt, ha megnyeri a pert. Abramovics viszont „megfontoltan és meggondoltan válaszolt”, őszintén beismerte, hogy néhány iratot előre dátumozhattak.

Abramovics azt mondta, hogy Berezovszkijnak soha nem volt részesedése a Szibnyeftben, az 1,3 milliárd dollárt "politikai keresztapaként nyújtott segítségért és védelemért” kapta a cég létrehozásakor. A céget azután 2005-ben 13,1 milliárd dollárért adták el a Gazpromnak.

Borisz Jelcin elnöksége idén, a kilencvenes években mindkét oligarcha jó viszonyban volt a hatalommal, de Abramovicstól eltérően, aki a 12,1 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ 68. leggazdagabb embere, a 66 éves Berezovszkij Putyin elnöksége alatt kegyvesztett lett.

Berezovszkij „meghökkent” az ítélet hallatán, és keresetlen kifejezésekkel illette Gloster bírónőt, aki szerinte „átírta az orosz történelmet". Mint mondta, „az volt a benyomása, mintha maga Putyin írta volna az ítéletet”.

Abramovics elfogadta az ítéletet, Berezovszkij viszont közölte, még nem döntött arról, hogy fellebbezik-e.

A brit sztárügyvédek képviselte, a tárgyalóterembe általában testőreikkel érkező két milliárdos perét nagy érdeklődés kísérte, annál is inkább, mert luxus életmódjukról, titkos találkozóikról, impozáns jachtjaikról és számos nőügyükről is elhangzottak részletek a tárgyalóteremben. Egyben a per során fény derült a Szovjetunió összeomlását követő privatizáció korának vadnyugati üzleti erkölcseire is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy üzlet: rekordot döntött az idei amerikai fegyverexport

Soha nem látott összegre, 66,3 milliárd dollárra nőtt az idei amerikai fegyverexport, s már… Tovább olvasom