Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Berlin óva inti Londont a konfrontációs EU-politikától

Az EU-ból való kilépéssel való fenyegetőzéssel London semmire sem fog menni - mondta Guido Westerwelle.
A német külügyminiszter óva intette Nagy-Britanniát attól, hogy konfrontációs irányvonalra helyezkedjen az Európai Unió többi tagállamával szemben.

A dpa hírügynökségnek adott szombati interjúban Guido Westerwelle kijelentette: az EU-ból való kilépéssel való fenyegetőzéssel London semmire sem fog menni.

"Ezt jól ismerjük a magánélet szférájából. Amikor egy kapcsolat évtizedek után válságba jut, az egyik fél azt mondja: vagy olyan leszel, mint én, vagy itt hagylak. Ez azonban nem működik" - szögezte le Westerwelle. Szerinte a brit kormánynak az az elképzelése, hogy Európát egy közös belső piacra redukálja, "múlt századi látásmódra vall".

Ugyanakkor a német politikus késznek mutatkozott arra, hogy tárgyalások kezdődjenek a brit kormánnyal az Európai Unió reformjáról. Mint kifejtette, Berlinnek is érdeke fűződik bizonyos változtatásokhoz "egy jobb Európa érdekében".

London konkrét elvárásai még nem ismertek. Ezek között "akadhatnak olyan pontok, amelyeket mi is hasonlóan látunk, és olyanok, amelyekről szó sem lehet" - fogalmazott Westerwelle.

A kívánatosnak tartott változtatások között említette a szubszidiaritás elvének felélesztését.

"Amit nem akarunk, hogy Brüsszel szabályozzon, azt ne is legyen szabad szabályoznia. Ahelyett, hogy elő akarná írni a nők arányát baden-württembergi vállalatok vezetőségében, Brüsszelnek inkább a pénzmosás (megakadályozásával) és a bankok tevékenységének átláthatóvá tételével kellene törődnie" - hangoztatta a német diplomácia irányítója.

Az interjúban támogatta azt a fölvetést, hogy ha majd megszületik az európai alkotmány, arról Németországban is rendezzenek népszavazást.

"Véleményem szerint nemcsak európai szerződésre, hanem egy valóban európai alkotmányra van szükségünk. Erről pedig egész Európában népszavazást kellene tartani. Ez a kérdés legkésőbb a jövőre esedékes európai parlamenti választások után előtérbe kerülhet" - vélte Westerwelle.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. január 26. 18:18
    „dehogynem - a külügyminiszter nyilatkozata ékes bizonyítéka - hogy be vannak ...va !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalomkoncentráció miatt aggódik Amerika

Aggódunk amiatt, hogy Magyarországon a hatalom néhány ember kezében összpontosul - nyilatkozta a… Tovább olvasom