Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Berlin törli az EU-költségvetési csúcsot, ha London vétóval fenyeget

Angela Merkel német kancellár nem látná értelmét a 2014-2020-as EU-költségvetés kialakításáról esedékes csúcstalálkozó megrendezésének, ha Cameron kitart azon álláspontja mellett
A brit kormány nem tud arról, hogy Németország a következő EU-költségvetés ügyében összehívott novemberi uniós csúcstalálkozó törlésének kezdeményezését tervezné arra az esetre, ha London ragaszkodik az uniós költségvetési keret emelésének megvétózásához - közölte hétfőn David Cameron brit kormányfő szóvivője.

A Downing Street-i illetékes a Financial Times hétfőn közölt értesülésére reagált. A londoni gazdasági napilap a tárgyalásokat "közelről figyelő" forrásokat idézve azt írta, hogy Angela Merkel német kancellár nem látná értelmét a 2014-2020-as EU-költségvetés kialakításának szentelt, november 22-23-án esedékes csúcstalálkozó megrendezésének, ha Cameron kitart azon álláspontja mellett, hogy a kiadások teljes befagyasztásán kívül minden más javaslat ellen vétót emel.

Cameron szóvivője hétfőn, szokásos napi sajtótájékoztatóján mindazonáltal kijelentette, hogy a német kormány részéről "semmi ilyesmit nem közöltek" Londonnal.

A szóvivő felidézte, hogy a brit kormányfő a múlt heti uniós csúcs után kifejezte készségét a megegyezésre az EU-költségvetésről, ha az megfelel a brit adófizetők érdekeinek.

A brit kormányszóvivő hozzátette: Nagy-Britannia - ahogy azt már korábban is tudatta - indokolatlannak tartja az EU-költségvetés emelését az uniós inflációt meghaladó mértéken túl.

A német kancellár a Financial Times forrásai szerint erőteljesen igyekszik rávenni a konzervatív párti brit miniszterelnököt annak a kompromisszumos német javaslatnak a támogatására, amelynek alapján az összesített uniós hazai össztermék (GDP) 1 százalékában határoznák meg az EU-kiadások felső határát. Az Európai Bizottság a 2014-2020-as költségvetési időszakra ezermilliárd eurót meghaladó - az uniós GDP-érték csaknem 1,1 százalékának megfelelő - kiadási összeget javasol.

A brit napilap értesülése szerint Merkel múlt hétfőn telefonon beszélt Cameronnal, november elején pedig Londonban személyesen is tárgyal a brit miniszterelnökkel. A Financial Times forrásai szerint a német kancellár várhatóan e személyes találkozón közli majd a brit kormányfővel azt a véleményét, hogy nincs értelme a csúcstalálkozónak, ha Cameron ragaszkodik a vétóhoz.

Merkel mindenképpen megállapodást szeretne a november 22-23-án esedékes csúcson az uniós költségvetési keret ügyében, hogy ez a kérdés már ne akadályozza az euróövezeti válságnak szentelt decemberi értekezlet munkáját. A német kancellár szerint az EU-költségvetéssel kapcsolatos nézeteltérés veszélyes módon eltereli a figyelmet a fő uniós prioritásnak számító euróválságról - idézte értesüléseit a Financial Times.

A lap berlini forrásai szerint a kompromisszumos német javaslatot legalább hat másik tagállam - Hollandia, Svédország, Dánia, Ausztria, Finnország és Csehország - támogatja. A "kohéziós csoportként" ismert tagországok viszont a nagyobb költségvetésről szóló - vagyis a szegényebb uniós országoknak több fejlesztési forrást szánó - bizottsági álláspontot pártolják.

Cameron az elmúlt időszakban többször is egyenes utalást tett arra, hogy a 2014-2020-as EU-költségvetés ügyében kész a konfrontációra Brüsszellel, sőt akár a vétóra is.

A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak a múlt héten például kijelentette: "felháborító" lenne az EU-költségvetés "hatalmas arányú" emelése, miközben Nagy-Britannia kiadáscsökkentő intézkedésekre kényszerül. "Ha arra kerül a sor, hogy nemet kell mondani egy olyan egyezségre, amely nem megfelelő Nagy-Britanniának, akkor nemet fogok mondani" - mondta a brit miniszterelnök.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. október 22. 17:16
    „úgy néz ki a gazdagság adta hatalmi gőgtől elvakult francia-német párost csak a józan, hidegvérű angolok tudják észhez téríteni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az autonómia mellett érvelt a bukaresti magyar nagykövet

Semmi hátrányuk nem származna a románoknak abból, ha Székelyföld autonómiát kapna - hangsúlyozta… Tovább olvasom