Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Berlinbe érkezett Schmitt Pál

Berlin - Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett fogadta Christian Wulff német államfő szerdán délelőtt a berlini Bellevue Palotában Schmitt Pált.
A magyar köztársasági elnök kétnapos látogatásra érkezett a német fővárosba, ahol nem sokkal később megkezdte a tárgyalásokat vendéglátójával a német főváros központjában lévő elnöki rezidencián.

A hivatalos protokoll szerint a vizit bemutatkozó munkalátogatás, ami utal arra, hogy a bemutatkozás mellett a magyar államfő fontos küldetéssel érkezett Berlinbe. Az MTI értesülése szerint a köztársasági elnök célja az, hogy tájékoztassa a német politikai és gazdasági élet vezetőit a magyar bel-és gazdaságpolitikai célkitűzésekről, a gazdaság strukturális reformját előirányzó Széll Kálmán Tervről, a magyar belpolitikai helyzetről - különös tekintettel a médiatörvényre és az alkotmányozás folyamatára -, valamint a magyar európai uniós elnökségi törekvésekről. A német érdeklődést és a megkülönböztetett figyelmet jelzi, hogy Schmitt Pál német kollégája, Christian Wulff mellett a nap folyamán találkozik Angela Merkel kancellárral, csütörtökön pedig Norbert Lammerttel, a Bundestag elnökével is.

A várható magyar elnöki tájékoztató hasonlóan fontos a német gazdaság vezető képviselői számára is. Erre utal, hogy Schmitt Pállal munkaebédet kezdeményeztek a kecskeméti Mercedes-beruházást elhatározó Daimler cég és csaknem 20 további, a Magyarországgal való együttműködésben érdekelt német nagyvállalat, köztük az Audi, a Bosch, a Siemens, az E.ON, az RWE és a Deutsche Telekom vezetői. A köztársasági elnök minden bizonnyal ismerteti a magyar kormány által korábban elhatározott, a költségvetési deficit csökkentését célzó intézkedéseket, így az egyes német cégeket is érintő válságadóval kapcsolatos szándékokat, valamint a közelmúltban nyilvánosságra hozott, az államadósság-csökkentést és a gazdasági növekedést egyaránt előirányzó Széll Kálmán Tervet.

A magyar uniós elnökség és a német-magyar kapcsolatok jelene, valamint jövője lesz a témája annak az előadásnak is, amelyet Schmitt Pál a kétnapos látogatás során a tekintélyes konzervatív Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén tart.

A köztársasági elnök találkozik a németországi magyar szervezetek vezetőivel is, akikkel szerda este a berlini magyar nagykövetség fogadásán együtt ünnepli március tizenötödikét.

Olvasóink írták

 • 2. zoltanszabo 2011. március 16. 12:50
  „Ugye elmagyarázza a márc. 15.én elhangzott beszédét ov-nak. Mely pocskondiázta az EU-t,
  Igaz most elnök ov, meg a sok millió Euró onnan jön,amiből bőven lelehet nyúlni ,magánzsebbe.
  Ez a SP: csak egy bábú, ov. seggevége.
  " Tájékoztat a magyar belpolitikai helyzetről..." Szerintem fogalma sincs milyen az élete a magyar népnek. Ezek úgy élnek ott fennt--mint a király--a nép meg szívja a sok marhaságukat.”
 • 1. dmonlájn 2011. március 16. 11:45
  „ŐŐŐ, most a köztársasági elnök lett OV szószólója??? hüha, ezt nevezem pártfüggetlen köztársasági elnöknek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helikopterről hűtik a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát

Tokió -Katonai helikopterről hűtik a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorát, a szerencsétlenség… Tovább olvasom