Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Berlusconi ártatlannak vallotta magát a fellebbviteli bíróságon

A bíróság az úgynevezett Mediaset-ügyet vizsgálja újra, amiben a politikust első fokon adócsalás vádjával 4 év szabadságvesztésre ítélték.
Silvio Berlusconi volt miniszterelnök és médiamágnás pénteken ártatlannak vallotta magát a milánói fellebbviteli bíróság előtt, amely az úgynevezett Mediaset-ügyet vizsgálja újra, abban ugyanis a politikust első fokon adócsalás vádjával négy év szabadságvesztésre ítélték.

"Semmi közöm azokhoz a vádakhoz, amelyeket ellenem hoztak fel" - szögezte le Belusconi, aki azzal érvelt, hogy a vizsgált időszakban (2003-ban és 2004-ben) Olaszország miniszterelnöke volt, és akkor egyáltalán nem foglalkozott a televíziós jogok kérdésével. A Mediaset néven ismert perben az ügyészség azzal vádolta Berlusconit, hogy cége az Egyesült Államokban 470 millió dollár értékben vásárolt amerikai televíziós sorozatokat off-shore cégeken keresztül. A szerződésekben azonban hamis összeget tüntetett föl, hogy elkerülje az Olaszországban fizetendő adót.

A Mediaset néven ismert perben az ügyészség azzal vádolta Berlusconit, hogy cége az Egyesült Államokban 470 millió dollár értékben vásárolt amerikai televíziós sorozatokat off-shore cégeken keresztül. A szerződésekben azonban hamis összeget tüntetett föl, hogy csökkentse az Olaszországban fizetendő adót.

Berlusconit október 26-án adócsalásért négy év szabadságvesztésre ítélte a milánói bíróság, amely megállapította, hogy az általa birtokolt televíziós társaságok a közvetítési jogdíjakkal csalva megkárosították az olasz államot. Más kérdés, hogy a büntetés ténylegesen egy évre csökken a 2006-ban elfogadott amnesztiatörvény miatt, amely még a balközép kormány idején született, ezzel akarták ugyanis enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságát.

Berlusconi "politikai ítéletnek" tartotta a kiszabott büntetést, hozzáfűzve, hogy az ellene indított minden eddigi per "politikai indíttatású volt". Miniszterelnökként Berlusconi több igazságügyi törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amelyek révén az ellene indított bírósági eljárások nagy részét felfüggesztették. Emiatt az ügyek túlnyomó része elévült addigra, mire Berlusconi - kormányfőként élvezett mentességét elveszítve - bíróság elé állhatott volna.

Az októberi ítélet megszületése után úgy tűnt, hogy végleg lelép a politika színpadáról, mégsem ez történt. A vasárnapi és hétfői parlamenti választásokon részt vett az általa vezetett jobbközép pártszövetség, amely váratlanul jó eredményt ért el, Berlusconi politikai "föltámadását" pedig a kommentátorok valóságos csodának minősítik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult az űrállomás felé a Dragon teherszállító űrhajó

A tonnányi rakományt hordozó Dragon a légierő floridai támaszpontjáról startolt egy Falcon 9-es… Tovább olvasom