Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Berlusconi az európai emberi jogi bíróságon fellebbezett mentelmi jogának megmentése érdekében

A jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnökét adócsalásért ítélték el: egy évet kell letöltenie házi őrizetben vagy közhasznú munkavégzéssel.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult jogorvoslatért a négy év börtönre ítélt Silvio Berlusconi. A volt olasz miniszterelnök mentelmi jogának visszavonásáról hétfőn kezd el ülésezni a római parlament illetékes bizottsága.

Berlusconi már a szenátus mentelmi bizottságához augusztus 28-án írt levelében jelezte, hogy az olasz alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához készül fordulni a semmítőszék augusztus elsején született ítéletével szemben. A jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnökét adócsalásért ítélték el: egy évet kell letöltenie házi őrizetben vagy közhasznú munkavégzéssel. Berlusconi azt kérte, hogy a szenátori mandátumának visszavonásáról határozó felsőházi bizottság várja meg a két jogi fórum döntését, mielőtt megfosztaná őt mentelmi jogától.

Az európai bírósághoz Berlusconi benyújtotta a fellebbezést, a 33 oldalas, 14 melléklettel kiegészített beadvány szövegét az olasz sajtó vasárnap az interneten közzé is tette.

"Ez mutatja, hogy Berlusconi ügye még nem tekinthető lezártnak!" - hangoztatta Angelino Alfano PdL-főtitkár, a jelenlegi nagykoalíciós kormány belügyminisztere. Luciano Violante jogász, a Demokrata Párt (PD) politikusa szerint Berlusconinak minden joga megvan a védekezésre, de a szenátus mentelmi jogi bizottságát ez nem befolyásolja. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyanis idén várhatóan még nem tűzi napirendre az ügyet.

Elemzők szerint ez volt Berlusconi utolsó próbálkozása mentelmi jogának megmentésére. A 23 fős szenátusi bizottság hétfőn kezdi meg tanácskozását. Elsőként Andrea Augello PdL-szenátor mondja el beszédét Berlusconi védelmében. Az ő nézete szerint Berlusconi mentelmi jogának visszavonása alkotmányellenes: ezt a jogot egy tavalyi törvény szabályozza, de ez nem vonatkozhat a tíz évvel korábban elkövetett adócsalásért elítélt Berlusconira. Augello felszólalása több órán át tart majd. Ezt a bizottság tagjainak fejenként húszperces hozzászólása követi. Valószínű, hogy a bizottság hétfőn még nem hozza meg döntését.

PdL-politikusok a héten bejelentették, hogy Berlusconi vasárnap újabb videoüzenetet intéz híveinek, erre azonban estig nem került sor.

"Nem akarom, hogy kormányom az állandó túlélésre játsszon. Itáliának meg kell szabadulnia az örökös politikai káosztól!" - hangoztatta Enrico Letta miniszterelnök a lombardiai Cernobbióban vasárnap véget ért nemzetközi gazdaságpolitikai fórumon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukarestben tiltakoztak a verespataki bánya megnyitása ellen

A kilenc romániai és kilenc külföldi nagyvárost érintő "általános mozgósítást" a bányaprojektet… Tovább olvasom