Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Berlusconi ismét nevetség tárgyává vált

A "baloldali bírók diktatúrájáról" panaszkodott Silvio Berlusconi olasz kormányfő Barack Obama amerikai elnöknek a G8-ak deauville-i találkozóján egy folyosói beszélgetésben, amit gúnyolódással, megvetéssel és szégyenkezéssel fogadott az olasz sajtó pénteken.
Az amerikai elnök a kamerák tanúsága szerint zavarodottan fogadta Berlusconi csütörtöki, korábbról jól ismert sirámait az olasz bírókról, akikkel az elmúlt években többször is meggyűlt a baja. "Nagyon fontos igazságügyi reformot hajtottunk végre. Olaszországban szinte a baloldali bírók diktatúrája a jellemző" - fejtette ki Obamának Berlusconi, aki ellen jelenleg négy ügyben folyik bírósági eljárás, a többi között például egy kiskorú marokkói prostituált szolgáltatásainak igénybe vétele, illetve korrupció miatt. A 74 éves milliárdos médiamágnás ellen az elmúlt 17 évben 31 pert indítottak, ezek közül 24-et vagy elnapoltak, vagy felmentéssel végződött.

A kormányfő panaszaival pénteken tele volt az olasz sajtó, de az igazságügyi szakmai szervezetek és az ellenzék is értetlenségének adott hangot. "A miniszterelnök egyértelműen elvesztette a fejét" - írta címlapján a baloldali La Repubblica. Pierluigi Bersani, a legnagyobb ellenzéki párt (Demokrata Párt, PD) vezetője gúnyosan megjegyezte, hogy Berlusconi bizonyára arra kérte Obamát, indítson NATO katonai akciót az olasz bírók ellen.

A bírák nemzeti szövetsége dühödten fogadta a kormányfő kijelentését, Luca Palarma, a szervezet vezetője szerint "nagyon komoly dolog", hogy az egyik legbefolyásosabb vezető előtt befeketítettek egy alapvető állami intézményt.

A negatív sajtóvisszhang tovább ronthatja Berlusconi pártjának (Szabadság Népe, PDL) amúgy sem túl jó esélyeit az önkormányzati választások hétvégi második fordulóján, amelyen elemzők szerint a PDL megalázó vereséget szenvedhet, s ez Berlusconi hatalmának végét jelentheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarkozy: szükség van Moszkva segítségére Líbiában

A francia elnök pénteken elismerte, hogy a Nyugatnak szüksége van Dmitrij Medvegyev orosz elnök… Tovább olvasom