Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Berlusconi mentelmi joga nem terjed ki mindenre

Olaszország - Az olasz alkotmánybíróság döntése szerint Silvio Berlusconi mentelmi joga nem terjed ki a korrupciós és csalási vádakra.
A törvény előtti egyenlőség elvére hivatkozva a testület alkotmányellenesnek nyilvánította és érvénytelenítette az úgynevezett Alfano-törvényt, amely mindeddig akadályozta a peres eljárások megindítását az olasz kormányfő ellen.

Az Alfano-törvény a négy legmagasabb olasz közjogi méltóság számára biztosít kiemelt mentelmi jogot, de a gyakorlatban kizárólag Berlusconira méretezték kezdeményezői. Az olasz törvényhozás még tavaly nyáron fogadta el az Angelino Alfano igazságügyi miniszter által benyújtott tervezetet. E törvény értelmében "átmenetileg", azaz hivatali idejük lejártáig felfüggesztették a köztársasági elnök, a szenátus és a parlament elnöke, valamint a miniszterelnök ellen folyamatban lévő bírósági ügyeket, amennyiben voltak ilyenek.

A most alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabály két eljárást blokkolt eddig: egyrészt Berlusconi korrupciógyanús ügyeleteinek kiderítését egykori brit ügyvédje, az azóta már hamis tanúzásért elítélt David Mills kapcsán; másrészt a kormányfő médiabirodalma, a Mediaset filmforgalmazási jogainak vásárlása során történt pénzügyi bűncselekmények ügyében.

Mills valótlan állításokat tett tanúvallomásában, hogy oltalmazza a jelenlegi olasz kormányfőt a 90-es években a politikus ellen lefolyt két perben. Ezért egy milánói bíróság négy és fél év szabadságvesztést szabott ki rá. Az ügyészség szerint Berlusconi 1998-ban 600 ezer dollárt fizetett a jogásznak a hamis tanúzásért.

A Mediaset birodalmat Berlusconi még azelőtt alapította, hogy politikai szerepet vállalt volna. Az olasz ügyészek gyanúja szerint a Mediaset az 1994-1999 közötti időszakban amerikai filmek forgalmazási jogának a megvásárlásakor a vételárat meghaladó költségekről tett nyilatkozatot, és így Olaszországban jóval kevesebb adót fizetett be, mint amennyire kötelezett lett volna. Az így megtakarított pénzt - becslések szerint csaknem 90 millió eurót - a Berlusconi-klán külföldi számlákon helyezte el Mills vezérletével, a Fininvest pénzügyi holding szárnyai alatt. A Mediaset-ügyben 2006-ban Berlusconi ellen is eljárás indult, ezt azonban 2008 októberében felfüggesztették az akkor elfogadott Alfano-törvény alapján.

A Fininvest (a Berlusconi család pénzügyi holdingja, amely egyebek között birtokolja a Milan labdarúgó csapatát is; jelenleg a kormányfő lánya, Marina irányítja a cég ügyeit) elleni bírósági eljárás már több mint két évtizede húzódik. Legutóbbi fejleményeként a múlt hét végén egy milánói bíró csaknem 750 millió euró kártérítésre kötelezte a Compagnie Industriali Riunite (CIR) társaság javára. A CIR vezetője, Carlo De Benedetti és Berlusconi még a 80-as évek végén harcolt egymással az egyik legnagyobb olasz kiadóvállalat, a Mondadori-csoport birtoklásáért. A vád szerint a Fininvest korrupcióba keveredett, amikor 1991-ben igazságügyi személyeket vesztegetett meg, állítólag azzal a céllal, hogy a Mondadori kiadót sikerüljön "elhalászni" Carlo De Benedetti cége elől (Berlusconi meg is szerezte a kiadót).

A milánói bíró szerint a CIR-t azért kell kárpótolni, mert nem volt lehetősége a részrehajlástól mentes igazságszolgáltatásra. Carlo De Benedetti szerint az ítélettel "győzött az igazság". Marina Berlusconi természetesen fellebbezett a szerinte "kiábrándító" bírói döntés ellen.

Olvasóink írták

  • 3. maradando 2009. október 08. 01:18
    „Majd hoznak Olasz honban is egy jó törvényt,miszerint a korrupció "diákcsinnek számit ! :-)))”
  • 2. comet 2009. október 07. 22:55
    „Fletó a cikk láttán sztem az ölébe vette a magyar törvénytárat, nem maradt -e ki valami véletlenül az átírt jogszabályok listájából.”
  • 1. rozator 2009. október 07. 21:12
    „Az itteni nagy (kis) barátját is vizsgálhatná az ügyészség! (székház, bánya, szőlő,stb)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves esőzés és áradások Portugáliában

Portugália - Heves esőzés és erős széllökések voltak szerdán Portugáliában, több helyen árvíz… Tovább olvasom