Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Berlusconi miniszterelnök-jelöltként indul a választásokon

A 76 éves Berlusconi saját pártjának erős ellenállása dacára jelentette be, hogy kész vállalni a miniszterelnök-jelöltséget a választási kampányban.
A pártját mély bizonytalanságba taszító hosszas huzavona után Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy miniszterelnök-jelöltként indulni kíván az idei parlamenti választásokon.

"Berlusconi ma kinyilvánította, hogy kész miniszterelnök-jelöltként részt venni a választási kampányban. Végül is ő nyerte meg a 2008-as parlamenti választásokat. Mint címvédőnek joga van jelöltségét előterjeszteni" - közölte Angelino Alfano, Berlusconi pártjának, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) főtitkára.

Előzőleg csütörtökön a PdL a szenátus után a képviselőházban is megvonta bizalmát a Monti-kormánytól, bizonytalanná téve ezzel a szakértői kormány munkájának folytatását. Monti távozását sürgette az Északi Liga és Antonio Di Pietro, az Értékek Olaszországa elnöke is.

A PdL tartózkodott, és nem szavazta meg a kormánynak a szenátusban csütörtökön napirenden szereplő gazdaságfejlesztési törvénycsomagját. Ez volt a párt válasza Corrado Passera gazdaságfejlesztési miniszter csütörtöki televíziós kijelentéseire, melyek szerint Berlusconi esetleges politikai visszatérése "hátrafelé vinné Itáliát".

Maurizio Gasparri, a PdL szenátusi frakcióvezetője közölte, hogy a párt a következő napokban dönti el, miképpen folytatja parlamenti munkáját.

A 76 éves Berlusconi saját pártjának erős ellenállása dacára jelentette be, hogy kész vállalni a miniszterelnök-jelöltséget a választási kampányban. Indoklása szerint hívei ostromolják, hogy ismét induljon a választásokon. "Nem engedhetem meg, hogy hazám egy végtelen recessziós spirálba essen" - magyarázta. "Olaszország a szakadék szélén áll, ez így nem mehet tovább" - bírálta a Monti-kormány takarékossági politikáját.

A PdL vezetősége többórás válságtanácskozáson vitatta meg a belpolitikai helyzetet. A valaha erős jobbközép párt a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint 14-16 százalékra esett vissza, és ezzel a harmadik helyen áll a pártok rangsorában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a karácsonyfa a Szent Péter térre

A római karácsonyfák gyertyagyújtása december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén lesz. Tovább olvasom