Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Berlusconi nem jelent meg bírósági tárgyalásán

Silvio Berlusconi nem jelent meg az egyik ellene folyó bírósági tárgyaláson hétfőn Milánóban.
Az olasz kormányfő elfoglaltságra hivatkozott, és szerinte a bíróság eljárási kérdéseket tárgyalt meg, amelyek nem tették szükségessé jelenlétét. Ugyanakkor jelezte, hogy kész részt venni a per lefolytatásában.

Ezúttal Berlusconi Mediaset nevű médiabirodalmának az ügyében eljáró bíróság tartott ülést. A vád gyanúja szerint a Mediaset az 1994-1999 közötti időszakban amerikai filmek forgalmazási jogának a megvásárlásakor a vételárat meghaladó költségekről tett nyilatkozatot, és így Olaszországban jóval kevesebb adót fizetett be, mint amennyire kötelezett lett volna. Az így megtakarított pénzt - becslések szerint csaknem 90 millió eurót - a Berlusconi-klán külföldi számlákon helyezte el. Amennyiben bebizonyosodna Berlusconi bűnössége, akár hatévi szabadságvesztése is ítélhetnék a kormányfőt.

A Mediaset-ügyben 2006-ban indult Berlusconi ellen eljárás, amelyet két évvel később az úgynevezett Alfano-törvény alapján felfüggesztettek. Ez a jogszabály kiemelt mentelmi jogot biztosított a négy legmagasabb olasz közjogi méltóságnak, így a kormányfőnek is. A törvénynek azonban gyakorlatilag csak Berlusconi esetében volt jelentősége. Az olasz alkotmánybíróság tavaly októberben az alaptörvénybe ütközőnek minősítette az Alfano-törvényt, és hatályon kívül helyezte azt.

Így a Berlusconi elleni bűnvádi eljárást a Mediasettel kapcsolatos csalás ügyében és egy másik, megvesztegetési esetben folytatták az olasz igazságügyi hatóságok. Berlusconit a másik eljárás keretében azzal vádolják: 600 ezer dollárral vette rá David Mills brit ügyvédet arra, hogy két perben számára kedvező hamis tanúvallomást tegyen. A brit ügyvédet tavaly négy és félévi börtönbüntetéssel sújtották. Október óta ebben az ügyben illetékes bíróság is tartott tárgyalási napokat, de Berlusconi ezeken sem jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százmillió euró uniós gyorssegély Haitinak

Haiti - Több mint százmilló euró azonnali segélyt nyújt az Európai Unió a múlt héten pusztító erejű… Tovább olvasom