Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Berlusconit egy évre ítélte első fokon a milánói bíróság

Az ítélet értelmében 80 ezer eurós kártérítést is fizetnie kell az ügy sértettjének, Piero Fassino balközép politikusnak.
Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt egy év, testvérét, Paolót két év három hónap szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a milánói bíróság nyomozati titok megsértése miatt, a Bnl-Unipol néven ismert perben.

Silvio Berlusconinak az ítélet értelmében 80 ezer eurós kártérítést is fizetnie kell az ügy sértettjének, Piero Fassino balközép politikusnak, jelenlegi torinói polgármesternek.

A vád tárgya, hogy a Berlusconi család birtokában lévő Il Giornale napilap 2005-ben leközölte egy ügyészség által lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét annak ellenére, hogy az titkos nyomozati információnak számított. Az újság Fassino - a Baloldali Demokraták (DS) párt volt főtitkára - és Giovanni Consorte, az Unipol bank elnöke közötti lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét közölte a Banca Nazionale del Lavoro (Bnl) felvásárlásáról.

A vádlottakat ugyanakkor felmentették az orgazdaság vádja alól. Berlusconi ügyvédei szerint "meglepetés" az első fokú ítéletet, amely a "Berlusconival szembeni bizonyítékok nélkül született".

"Annyira azért nem lepett meg: Berlusconi ellen a milánói bíróságon nem is születhetett volna más ítélet. Olaszországban Berlusconi a legelső, akit ilyen váddal ítélnek el" - hangoztatta Piero Longo védőügyvéd.

A Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) párt az ítélettel egy időben megerősítette, hogy március 23-án Rómában demonstrációt tart az "ellenfeleivel szemben politikai harcot folytató ügyészségekkel szemben". A tiltakozás a Forza Italia (Hajrá Olaszország) nevet kapja a Berlusconi által 1994-ben alapított pártot idézve.

"Ez az ítélet lázadást fog kirobbantani! A nyomozati titok Olaszországban vicc, mindenhol állandóan közlik a telefon-lehallgatásokat!" - nyilatkozta Sandro Bondi PdL-politikus. A párt szóvivője, Daniele Capezzone hozzátette, "az ügyészek nem fogják tudni felborítani az urnák eredményét" hangsúlyozva, hogy a Berlusconi vezette jobbközép koalíció a második helyen futott be a február 24-25-i parlamenti választásokon.

Berlusconit pénteken is a milánói bíróságra várják a Ruby-per újabb tárgyalására, de a politikus jelezte, hogy a Mario Montival való találkozója miatt nem tud jelen lenni. A Ruby-perben várhatóan március 18-án hirdetnek ítéletet, ezt az adócsalásról szóló Mediaset-per ítélete követi március 23-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renoir, Klimt és Schiele munkáit lopták el Ausztráliából

Összesen hat művet - festményeket, rajzokat - vittek magukkal. Tovább olvasom