Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Betiltaná a szélsőjobb szervezeteket a szerb ügyészség

Több szélsőjobb szervezetet tiltana be a belgrádi ügyészség. Az alkotmánybíróságnak javaslatot is tett.
Az 1389 Szerb Népi Mozgalom (SNP-1389) bejegyzett szélsőjobboldali szervezet, valamint két be nem jegyzett és hasonló nevű mozgalom betiltását javasolta a belgrádi ügyészség az alkotmánybíróságnak - adta hírül szerdán a honlapján az újvidéki Magyar Szó című napilap.

Gordana Janicijevic helyettes ügyész egyebek között azzal indokolta a betiltásra vonatkozó javaslatot, hogy az SNP-1389 nevű szervezet következetesen és folyamatosan az emberi szabadságjogokat megsértve lépett fel, erőszakos cselekedetekben vett részt, és más nemzetiségek, továbbá a másság elleni gyűlöletre szólított fel. Ezért az ügyészség az SNP-1389 szervezet, továbbá két hasonló nevű - az SNP Nasi és az SNP Nasi 1389 -, de be nem jegyzett mozgalom betiltását kezdeményezte. Az 1389 Szerb Népi Mozgalom (amelynek elnevezésében a dátum az 1389-es rigómezei csatára utal) a honlapján azt közölte: céljai közé tartozik „minden szerb állam felszabadítása és egyesítése egy közös államban", amely alatt Szerbiát, Montenegrót, Macedóniát, a boszniai Szerb Köztársaságot és a bosnyák–horvát föderációt, a volt Krajinai Szerb Köztársaságot és Észak-Albániát értik. Az ügyészség szerint mindez erőszak alkalmazásának a szándékát feltételezi, mivel veszélyezteti a szomszédos államok területi egységét és a jószomszédi viszonyokat is.

Az alkotmánybíróságon tartott vitán Misa Vacic, a szervezet képviselője - akit a májusi szerbiai helyhatósági választásokra képviselőnek jelölt a szervezet - kifejtette, nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a szerbek egy közös államban éljenek. Azt hangoztatta, hogy ezt nem háborúkkal, hanem gazdasági felemelkedéssel akarják megvalósítani. "Az EU sem harcok útján bővül" – fűzte hozzá.

Sasa Jankovic ombudsman úgy foglalt állást, hogy ha az alkotmánybíróság a betiltás mellett foglalna állást, az "a demokrácia gyengeségéről tanúskodna, azaz arról, hogy a szerbiai demokrácia és intézményrendszer nem elég erős ahhoz, hogy szembe tudjon szállni az efféle szervezetek okozta kihívásokkal".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Breivik-per - A tömeggyilkos személye megosztja az internetes közösséget

Anders Behring Breivik, aki perében szerdán kérdésekre válaszol 77 halálos áldozattal járó tavaly… Tovább olvasom