Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Betiltatná a dohánytermékeket Európában egy bíró

Az Európai Bírósághoz fordult egy belga bíró, hogy betiltassa a dohány árusítását az Európai Unióban (EU) vagy, ha ez nem lehetséges, "a dohányzás áldozatainak vagy családjuk kártérítésére" kötelezze a gyártókat és az eladókat - jelentette csütörtökön a La Derniere Heure című belga újság.
Az ügy előzménye, hogy a belga adóhatóság a namuri polgári törvényszékhez fordult, mert 2800 euró (csaknem 777 000 forint) forgalmi adót követel a honvédelmi minisztériumtól azon cigaretták után, amelyeket az albániai békefenntartó misszióban részt vevő belga katonák visszahoztak, majd eladtak Belgiumban.

Az ítélkezés előtt a bíró, Baudouin Hubaux azt szeretné tudni, "normális"-e, hogy az állam adót szed be egy olyan termék után, amelynek kártékonyságához kétség sem férhet. Prejudikális kérdések sorozatát intézte ezért az Európai Bírósághoz arról, hogy összhangban áll-e a dohány árusítása több nemzetközi konvencióval és az EU-szerződésekkel.

"A legradikálisabb nyilvánvalóan az lenne, ha egyszerűen betiltanák a cigaretta árusítását az EU egész területén: ilyen léptékben az intézkedés megvalósítható és hatékony lenne" - idézte a bírót az újság.

"Sajnos azonban egy ilyen intézkedés utópisztikusnak látszik" - tette hozzá. Ezért a "felelősség jogi vélelmezésének" bevezetését javasolja, kártérítési kötelezettséggel párosulva. A kártérítést "a gyártók, az importőrök, a reklámcégek és az eladók" fizetnék a dohányzás áldozatainak vagy családjuknak.

"Melyik befektető vagy kereskedő vállalná a dohánytermékek gyártásának, reklámozásának és eladásának kockázatát annak tudatában, hogy ez csődbe viheti?" - írta a bíró.

"Velejéig aljasnak kell lenni ahhoz, hogy valaki továbbra is olyan áruk gyártásából és eladásából akarjon meggazdagodni, amelyekről hivatalosan tudott, hogy rombolják az egészséget. Tekintve a dohány multinacionális jellegét, az emberiség elleni bűntettről beszélhetünk" - tette hozzá, úgy vélekedve, hogy "feltétlenül szükség van az Európai Bíróság véleményének megismerésére".

A luxembourgi bíróság megerősítette, hogy május végén megkapta a bíró kérdéseit. A bíróság döntése, amely másfél éven belül várható, az EU egész területére érvényes lesz, feltéve, hogy a testület a hatáskörébe tartozónak nyilvánítja az ügyet.

Olvasóink írták

 • 3. krisztoballit 2010. június 05. 12:38
  „Nincs azzal baj, hadd dohányozzanak, csak az a baj nagyságrendekkel többet költ az állam a dohányzás következtében kialakult betegségek kezelésére, mint amennyi bevétele származik a dohánycikkek után. Én azt mondom, aki dohányzik, azt ne az én tb-mből kezeljék, hanem ha már mindenképp kezelni akarják, akkor emeljék fel a dohánytermékek utáni illetékeket olyan szintre, hogy abból finanszírozni tudják. Bár én hagynám őket meghalni inkább. Minden dohányos tisztában van a következményekkel, ha meg akar dögölni, csak nyugodtan”
 • 2. pityesz76 2010. június 03. 19:30
  „miért hülye?
  a kanabisz fele annyi kárt okoz a szervezetnek(kivéve a betépett órákat:) ) mint a dohány
  sok <moderálva> dohányost nem is látnám el ha emiatt megbetegszik.. a tüdőbetegek, a keringési zavarok szerinted honnan erednek?
  én főldig rombolnám az összes dohánygyárat
  aki meg dohányzik minimum 2Xes tbt fizettetnék..”
 • 1. szatyi 2010. június 03. 17:07
  „Én meg a hülye bírókat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonlőttek egy bírónőt és egy bírósági írnokot

Belgium - Agyonlőtt egy férfi egy bírónőt és egy bírósági írnokot csütörtökön egy brüsszeli bíróság… Tovább olvasom