Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Betiltották az arcot elfedő kendőt Franciaországban

Franciaország - Franciaországban a szenátus is megszavazta kedden azt a törvényt, amely megtiltja az arcot teljesen elfedő kendő - lényegében két iszlám női viselet, a nikáb és a burka - viselését nyilvános helyen.
A tilalom jövő tavasszal lép hatályba, ha az alkotmánybíróság nem talál benne hibát. A késleltetéssel a törvény propagálását segítik elő. A szavazás 246:1 arányú volt, ami nem tükrözi azt a hatalmas társadalmi vitát, amelyet az előterjesztés kiváltott. Franciaország az első európai állam, ahol ilyen általános tilalmat fogadtak el. Hasonló törvény készül Belgiumban is.

Franciaországban hivatalos becslés szerint mintegy 1900 nő hord ilyen viseletet. A törvény szövege úgy fogalmaz, hogy "az arc eltakarása tilos közterületen". Ez az utcákon túlmenően "a közönség előtt nyitott helyeket" jelenti, vagyis az üzletek, a járművek, vendéglátó helyek, valamint a közintézmények is beletartoznak.

Konkrétan nem nevezi meg a törvény a két inkriminált ruhadarabot: a nikábot (ezen csak a szemek számára van rés) és a burkát, amely tetőtől talpig eltakarja az egész testet, és a viselője csak a szöveten keresztül lát.

A szabálysértőket 150 euróval és/vagy állampolgári ismeretek tanfolyammal büntetik. Egy év börtönnel és 30 ezer euró pénzbüntetéssel sújtják azt, aki rákényszerít egy nőt az ilyen viselet hordására.

Olvasóink írták

  • 3. Tömeg 2010. szeptember 16. 20:25
    „Remélhetőleg egész Európa követi a példájukat! A legszebb az lenne ha a fejkendő is lehullana mellé.”
  • 2. Dilara 2010. szeptember 15. 18:10
    „Igazuk van egyetértek velük.Le a kendővel!”
  • 1. CsImre 2010. szeptember 14. 22:18
    „Szabadság, egyenlőség, testvériség... >> tiltás, kitoloncolás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetilap lesz a The Hollywood Reporterből

Egyesült Államok - Novembertől hetilappá alakul át a The Hollywood Reporter című újság nyomtatott… Tovább olvasom