Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Beutazta a világot, bocsánatot kért a kereszténység bűneiért - Ma avatják boldoggá II. János Pált

Vatikán – Vasárnap boldoggá avatják II. János Pált, aki 1978 és 2005 között a 264. római pápaként ült Szent Péter trónján. Életére, cselekedeteire tekintünk vissza.
A lengyel származású Karol Jozef Wojtyla 1920. május 18-án született a Krakkóhoz közeli Wadowicében. Szüleit és testvérét korán elvesztette, tanulmányait a II. világháború kitörése miatt félbeszakította. A háború alatt dolgozott gyárban, kőbányában, majd 1942-ben jelentkezett az illegálisan működő papi szemináriumba. 1946-os pappá szentelése után Rómában, a pápai egyetemen szerzett teológiai doktorátust. Rövid ideig falusi segédlelkész, majd a krakkói Szent Flórián templom káplánja volt.1958-ban címzetes püspök, 1964-ben Krakkó érseke és metropolitája lett, 1967-ben VI. Pál pápa bíborosi rangra emelte.

A későbbi pápa már aktívan részt vett az 1962 és 1965 között ülésező II. vatikáni zsinat munkájában, bizonyítva: tisztában van az új egyházképpel, amely szerint a tekintélyelv helyébe a szolgálat, a kioktatás helyébe az igehirdetés lépett. 1978. október 16-án, a 33 nappal beiktatása utána elhunyt I. János Pál pápa utódául, helyére az akkor még szinte ismeretlen Wojtylát választották meg. A döntés világszerte meglepetést váltott ki. Ő volt ugyanis 455 év óta az első nem olasz, egyben az első kelet-európai, és 58 évével 132 év óta a legfiatalabb pápa.

Zarándokok Rómában - az örök város készen áll II. János Pál pápa boldoggá avatására. Fotó: MTI (galéria)

Wojtyla felvette a II. János Pál nevet, pápasága közel harminc éve alatt arra törekedett, hogy helyreállítsa az egyházon belüli egységet, megrendszabályozza a túlzókat és a katolikus egyház kormányzásában is új rendszert vezetett be. Sohasem tagadta meg gyökereit, lengyel hazája iránti szeretetét, hivatalos útjai során többször is hazájába látogatott. A pápa befolyása messze túlterjedt a Vatikánon, első, 1979-es lengyelországi látogatása nagyban hozzájárult a kommunista rendszer bukásához. II. János Pál bocsánatot kért a katolikus egyház múltbéli bűneiért, amikor és ahol csak tehette szót emelt az emberi jogokért. Beszédeit maga írta, és a „pápai többes szám" helyett az egyes szám első személyt használta.

Ő volt a legtöbbet utazó pápa, 104 külföldi látogatása során 129 országot keresett fel, eközben a Föld–Hold távolság háromszorosát tette meg. Magyarországon két alkalommal járt, 1991. augusztus 16–20. között, majd 1996. szeptember 6–7-én. Mindenkinél több szentet és boldogot avatott, bíborost helyezett hivatalba. Mindeközben megreformálta a kánonjogot, a katolikus egyház törvénykönyvét, elkészíttette az új katolikus katekizmust is.

Többször is merényleteket kíséreltek meg ellene. 1981. május 13-án a csodával határos módon élte túl, amikor a török Ali Agca közvetlen közelről rálőtt a Szent Péter téren. Egészsége 1993-tól kezdett hanyatlani, Parkinson-kórban is szenvedett. 2005. április 2-án, 85 éves korában halt meg, temetését április 8-án tartották.

Zarándokok Rómában - az örök város készen áll II. János Pál pápa boldoggá avatására. Fotó: MTI (galéria)

Utódja, XVI. Benedek halála után szokatlanul hamar, két hónap múlva megindította a boldoggá avatási eljárást utódja, Az eljárás egyházmegyei szakasza pontosan két évvel II. János Pál halála után zárult le, majd 2009 decemberében XVI. Benedek a tiszteletreméltó címmel ruházta őt fel.

2011. január 14-én közzétették, hogy XVI. Benedek pápa megtörténtnek ismert el egy, II. János Pál közbenjárására bekövetkezett csodát, s ennek alapján rendelte el a néhai egyházfő boldoggá avatását. A Vatikán által összeállított, orvosokból, teológusokból, bíborosokból és püspökökből álló bizottság ugyanis csodának minősítette Marie Simon-Pierre francia apáca felépülését a Parkinson-kórból. Az apáca társnőivel az ugyancsak Parkinson-kórban szenvedő II. János Pálhoz fohászkodott, s két hónappal a pápa halála után egy reggel arra ébredt, hogy visszanyerte mozgásképességét, megfogalmazása szerint mintha újjászületett volna.

* * *

Imavirrasztás a Circus Maximusban

A II. János Pálra való emlékezéssel és imával töltötték az éjszakát a boldoggá avatásra Rómába érkezett zarándokok. A Circus Maximusban este nyolc órakor kezdődőtt virrasztás után gyalog vonultak a Szent Péter tér felé.

Egész szombaton a lengyel zászlóktól színes Colosseumnál gyülekeztek a világ minden részéből érkezett zarándokok. Innen vonultak át késő délután a közeli Circus Maximus mezejére, a II. János Pál emlékére rendezett imavirrasztásra. Az ókori lóversenypálya indulási oldalán, a Tiberis folyó felőli részen áll a színpad: közepén a Róma városát oltalmazó Szűz Mária-ikon felvétele látható, a színpad oldalán a néhai II. János Pál pápa arcképe. A szektorokra osztott Circus Maximusba a Rómában egész nap esős időben százötvenezer embert várnak.
„Hétfőig szünet nélküli szolgálatban vagyok, és nincsen pénz a túlórára sem, de II. János Pálért szívesen megteszem, és még a szertartást is láthatom" – mondta az MTI-nek egy, a Circus Maximusnál szolgáló rendőr, aki péntek óta autók helyett embereket terel. A városközpontban se járművet, se római lakost nem látni, csak máshonnan érkezett olaszokat és külföldit, mindenkit gyalogosan. Az imavirrasztás a római plébániák fáklyás körmenetével kezdődött.

Zarándokok Rómában - az örök város készen áll II. János Pál pápa boldoggá avatására. Fotó: MTI (galéria)
Levetítették a II. János Pál szenvedéssel teli utolsó hónapjait idéző filmet, majd a pápa közeli munkatársai – volt titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, a volt szentszéki szóvivő, Joaquin Navarro Valls – elevenítették fel személyét és tetteit. Tanúvallomást tett Marie Simon-Pierre francia apáca is, akit a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg a Parkinson-kórból. A virrasztás imával folytatódott egyenes összeköttetésben a világ öt Mária-kegyhelyével, ahova II. János Pál is ellátogatott: a krakkói-lagiewniki Isteni Irgalmasság bazilikájával, ahol a fiatalokért, a tanzániai Kawekamo-Bugando kegyhelyével, ahol a családért, a libanoni Harissával, ahol az evangelizációért, a mexikói Guadalupéval, ahol a reményért és a népek közötti békéért, valamint Fatimával, ahol az egyházért imádkoznak.

A virrasztás végén az óriásvásznakon XVI. Benedek jelent meg, aki a Vatikánból megáldja a jelenlevőket. A Circus Maximusból a hívők gyalog vonultak a Tiberis folyó túloldalán levő Szent Péter térig, és a Vatikán környékén töltötték az éjszakát. A Circus Maximus és a Szent Péter tér közötti útvonalon nyolc templom tartott egész éjjel nyitva, és nyitva vannak Róma üzletei is.

Zarándokok Rómában - az örök város készen áll II. János Pál pápa boldoggá avatására. Fotó: MTI (galéria)
„Nem titkolom, hogy örülök a vevőseregnek, de annak is, hogy részt vehetek ebben a világeseményben" – mondta a pizzasütő Maurizio, aki kikérte magának, hogy az árakat a boldoggá avatásra felfelé kerekítette volna. Vasárnap a római egyházmegye több mint egymillió üveg vizet és friss gyümölcsöt oszt szét a Szent Péter téren. „Nem gond az eső" – legyintettek a hálózsákkal és gitárral érkezett bolognai fiatalok, akik elárulták, hogy a boldoggá avatás után a lateráni Szent János bazilika előtti térre sietnek át a május elsejei könnyűzenei koncertre.

* * *

Magyar zarándokok Rómában

Háromszáz magyar zarándok érkezett vonattal és autóbusszal Rómába. II. János Pál boldoggá avatására szombat este szentmisével készülnek a városközpontban levő Santa Maria degli Angeli templomban. „Az egész országból jöttünk: a boldoggá avatáson jelen lesz Győr, Pilis, Mosonmagyaróvár, Komárom, Nyíregyháza, Kecskemét, Baja, Eger, Miskolc, Budakalász, Hercegszántó, Tiszaföld, Rábacsanak, Szekszárd, Siófok, Székesfehérvár, Baja, Vecsés, Sasvár..." – sorolták az MTI-nek a magyarok, akiket a Rómát áztató eső sem riasztott el.

Orbán Viktor részt vesz II. János Pál pápa boldoggá avatásán

Orbán Viktor hivatalos kormánydelegáció élén részt vesz vasárnap Rómában II. János Pál pápa boldoggá avatásán.

A ceremónián magyar részről mások mellett jelen lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

„A zarándok vállalja a nehézségeket is, II. János Pál megérdemli!" – mondták. Szervezett csoportban érkezett a háromszáz magyar Rómába. A legfiatalabb tizennégy éves, a legidősebb kilencvenkettő. Seregély László egri érsek vezeti a csoportot, amelyet elkísért a zarándoklatot támogató egri Szent István katolikus rádió igazgatója, Szarvas István atya is. „Fogadalomból jöttem. Márciusban szívműtétem volt, és azt fogadtam, hogy ha hazamehetek, eljövök Rómába. Itt vagyok, és hiába a nehéz út és a rossz idő, érzem, hogy menni fog, a Jóisten vigyáz rám" – mondta Kacsó András Pilisről. „Negyedik gyermekemet 1978 októberében kereszteltük, II. János Pál pápává választásakor. Családommal elmentünk legelső lengyelországi látogatására, részt vettünk mindkét magyarországi látogatásán, itt voltunk Rómában Batthyányi-Strattmann László boldoggá avatásán és most is eljöttünk" – mondta egy miskolci hittantanárnő. Egy budakalászi házaspárnak a gyermekei fizették be a római utat a boldoggá avatásra.

Zarándokok Rómában - az örök város készen áll II. János Pál pápa boldoggá avatására. Fotó: MTI (galéria)

„A hatvanadik születésnapunkra kaptuk tőlük ajándékba, és mivel 2011-ben II. János Pálhoz kell imádkozni gyermekáldásért, a még gyermektelen lányomért fogunk imádkozni" – mondták. „Ezer magyar jött Rómába Apor Vilmos 1997-es boldoggá avatására, nyolcezer a kétezres szent évben, több mint kétezren Battyhányi-Strattmann László boldoggá avatására 2003-ban. A mostani háromszáz kevésnek tűnik, de sokat nyomott a latba a gazdasági válság és az is, hogy a boldoggá avatás időpontját csak januárban jelentették be. Az olaszok is versenyt futottak az idővel a szervezésben. Sokakat azok a megtévesztő hírek tartottak távol, hogy Róma és a Szent Péter bazilika megközelíthetetlen lesz, ez természetesen nem így van" – mondta a zarándokutat szervező Madari Gyula, a Makrovilág Zarándokutazási iroda igazgatója. A magyar zarándokok vasárnap reggel már öt órakor a Szent Péter téren voltak, a szentmise után leróják kegyeletüket II. János Pál koporsójánál, és hétfőn indulnak vissza.

* * *

Seregély László: II. János Pál ismerte a vasfüggöny mögötti világot

– II. János Pál boldoggá avatása nem volt gyors vagy korai – mondta Rómában Seregély László egri érsek, a Rómába érkezett háromszáz fős magyar zarándokcsoport vezetője.

– Nem egyszerűen példakép volt, hanem karizmatikus ember, aki vonzotta a fiatalokat és időseket egyaránt. A világ minden népével, a világ minden kultúrájával megtalálta a kapcsolatot, ez magyarázza, hogy most, a boldoggá avatásakor a világ megmozdult és eljött Rómába – fejtette ki Seregély László, aki a magyar zarándokcsoporttal szombat délelőtt érkezett meg vonattal Rómába.

Zarándokok Rómában - az örök város készen áll II. János Pál pápa boldoggá avatására. Fotó: MTI (galéria)

– II. János Pált már a temetésén szentté nyilvánította a közvélemény. XVI. Benedek megadta a lehetőséget, hogy a boldoggá avatás a megszokottnál előbb kezdődjön és előbb fejeződjék be, de ehhez egyházi eljárásra volt szükség, és ez minden tekintetben az előírások szerint zajlott – reagált Seregély László azokra az olasz sajtóvéleményekre, miszerint a lengyel pápa beatifikációja túl gyorsan történt meg. – Messze élek Rómától, de nem hallottam senkitől, hogy gyorsnak vagy korainak tartotta volna II. János Pál beatifikációját. Halála óta vártam boldoggá avatását, hiszen győzelmes életutat járt végig és a világegyház számára bátorító példakép – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy „az egyház, mely a Jézus Krisztus által megígért hányódó életutat járja, de nem merül el" ezek után boldog II. János Pál közbenjárására is számíthat, hogy az ő tervei, szándéka szerint folytassa útját.

– Többször találkoztam vele személyesen. II. János Pál ismerte körülményeinket, és tudta, hogy annak, akit a vasfüggöny mögé zárt népek neveltek fel papnak, az volt a feladata, hogy ott maradjon és vállalja népe sorsát. 1956 után tízmillió magyar nem tudott disszidálni és szüksége volt lelkipásztorra. A lengyel pápa bennünket is képviselt – mondta Seregély László egri érsek.

Olvasóink írták

  • 2. horvathi 2011. május 01. 15:36
    „Az izraelita vallási vezetők mikor fognak bocsánatot kérni az évezredek során felhalmozott bűneikért?”
  • 1. saispas 2011. május 01. 11:24
    „A nyugalmazott (!!) egri érsek véletlenül nem István?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldoggá avatás - A Vatikán fejet hajtott a népakaratnak

Nem mindenki helyeselte a Vatikánban, hogy II. János Pált az egyházi szabályokhoz képest túl gyorsan avatják boldoggá. Tovább olvasom