Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Bezárt a bécsi Déli pályaudvar

Az utolsó személyvonat is kigördült a bécsi Déli pályaudvarról (Südbahnhof), vasárnaptól ideiglenesen másik vasútállomás veszi át az eddig Magyarország felé is összeköttetést biztosító állomás feladatait.
A bécsi főpályaudvar építése miatt 2012 végéig a szintén bécsi Meidling pályaudvar bonyolítja le mindazt a vasúti forgalmat, amely korábban a Déli Pályaudvaron zajlott. A változtatás belföldi és nemzetközi járatokat egyaránt érint. Vasárnaptól három évig nyugati mellett a Meidling pályaudvaron is megállnak a Münchenből, Salzburgból és Linzből Budapestre közlekedő railjet járatok. Bezárása előtt a Südbahnhof volt a déli és keleti irányba tartó belföldi vasútvonalak bécsi végállomása. Ezért a Felsőőr (Oberwart) - Bécs, Bécs-Németkeresztúr (Deutschkreutz) közötti járatok és a Bécsújhely (Wiener Neustadt) érintésével Bécsen át közlekedő járatok egy része átmenetileg Meidlingbe érkezik ezután.

A Keleti pályaudvar (Ostbahnhof) helyett átmenetileg a meidlingin áll meg a Győr felé összeköttetést biztosító regionális járatok egy része is. Az átállás nem zajlott zökkenőmentesen, vasárnap délelőtt a vonatok egy része fél-egyórás késéssel indult. Az eredetileg az 1873-as világkiállításra épült, 1955 és 1961 között átépített Déli pályaudvar épületét jövő januárban lebontják.

Az új főpályaudvart (Hauptbahnhof) a transzeurópai vasúthálózat egyik jelentős találkozási pontjának szánják, amely az eddiginél nagyobb befogadóképességű észak-déli és kelet-nyugati vasúti csomóponttá avatja az osztrák fővárost. Az új állomásról 2012 végén indulnak az első vonatok, teljes üzembe helyezését 2015-re tervezik. Az osztrák vasút (ÖBB) tájékoztatása szerint a központi pályaudvar megépítésével többek között egy órával, ötórásra csökken az utazási idő a Salzburg-Budapest közvetlen járaton.

A 220 millió eurós beruházással épülő új vasútállomáson húszezer négyzetméternyi üzlethelyiség is helyet kap. Hatszáz gépkocsi és ezerhatszáz kerékpár számára létesítenek parkolóhelyet. Az ötven hektár alapterületű új pályaudvar mellett irodai- és lakónegyed épül ötezer lakással és 550 ezer négyzetméternyi irodahelyiséggel, iskolákkal és óvodákkal. Az átmenetileg megnövekedő utasforgalom miatt a Meidling pályaudvar korszerűsítésére további 63 millió eurót költöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres indiai kísérlet rövid hatótávolságú rakétával

India sikeres kísérletet hajtott végre vasárnap egy rövid hatótávolságú rakétával, amely hagyományos… Tovább olvasom