Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Bezártak a szavazóhelyiségek Szerbiában

A részvételi arány 18 óráig 45,67 százalékos volt.

20.11 - Befejeződött az előre hozott parlamenti választás Szerbiában, vasárnap este nyolc órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 18 óráig 45,67 százalékos volt.

A Köztársasági Választási Bizottság várakozásai szerint 53-55 százalékos lesz a végleges részvételi arány.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt győzelme, sőt az is, hogy a második helyet a jelenlegi kisebbik koalíciós partner, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt szerzi meg. Az első, nem hivatalos eredmények 21.30 óra körül várhatók.

A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista közül választhatott, a szerb törvényhozás 250 mandátumáért 3020 jelölt szállt ringbe.

14.00 - Zökkenőmentesen zajlik az előre hozott parlamenti választás Szerbiában, Újvidéken azonban az egyik szavazóhelyet ideiglenesen bezárták, mert egy 87 éves férfi meghalt.

Valamivel alacsonyabb a részvétel, mint a két évvel ezelőtti általános választások idején - jelentette ki vasárnap Dragan Vukmirovic, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Tíz óráig a lakosság 9,09 százaléka adta le voksát, míg 2012-ben ez az arány 11,04 százalékos volt.

A 6 765 998 szavazásra jogosult szerb állampolgár 20 óráig adhatja le voksát a 19 választási lista egyikére Szerbia 8262 szavazóhelyén, illetve Koszovóban 90 helyen, a világ másik 20 országában pedig további 35 helyen.

A szerb törvényhozás 250 mandátumáért 3020 jelölt verseng, 36 százalékuk nő. A választásokat 556 hazai és 179 külföldi megfigyelő követi.

A parlamenti választásokkal egy időben, Belgrádban önkormányzati választást is tartanak. A városi választási bizottság adatai szerint 10 óráig az 1 597 624 szavazópolgár 8,32 százaléka választott a 23 önkormányzati lista közül. A helyi politikusok a belgrádi képviselő-testület 110 helyéért, illetve a polgármesteri pozícióért szálltak ringbe.

07.45 - A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a tizedik parlamenti választás, és egyúttal a hetedik előre hozott választás. A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista közül választhat.

A szerb törvényhozás 250 mandátumáért 3020 jelölt verseng.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) fölényes győzelme, a várakozások szerint az új kormányfő az SNS elnöke, Aleksandar Vucic lesz. A szerb sajtó azt is egyértelműnek tekinti, hogy a második helyet a jelenlegi kisebbik koalíciós partner, az Ivica Dacic vezette, baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szerzi meg.

A nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem az 5 százalékos küszöb elérésétől függ. Szerbiában a természetes választási küszöb használata van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az eddigi öt mandátumuk megőrzését tűzte ki célul.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján a lakosság 48 százaléka szerint a választások javulást hoznak az ország számára, 30 százalékuk szerint semmi nem változik majd, 18 százalékuk pedig úgy véli, rosszabb lesz.

A választópolgárok 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat. Szerbia területén összesen 8262 helyen, Koszovóban 90, míg a világ 20 másik országában összesen 35 helyen lehet szavazni. Az első, nem hivatalos eredmények 21.30 körül várhatók. A választási bizottság ígérete szerint a végleges eredményeket legkésőbb március 20-ig közzéteszik.

Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű országgyűlésnek pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni. Rasim Ljajic miniszterelnök-helyettes korábban úgy nyilatkozott, hogy az új kormány legkésőbb május 1-ig megalakul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar honvédek vigyáznák Horvátország légterét

Horvátország kérését a visegrádi négyek (V4) és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai… Tovább olvasom