Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Biden: a hidegháborús gondolkodás a múlté

A hidegháborús gondolkodás a múlté - hangsúlyozta az új amerikai nukleáris stratégia kapcsán Joe Biden alelnök a Los Angeles Times szerdai számában megjelent írásában, hangsúlyozva, a világra nézve ma az a legnagyobb veszély, hogy szélsőségesek atomtámadást hajthatnak végre.
Biden leszögezte: a Barack Obama által meghirdetett új nukleáris stratégia - amelyet a nemzetbiztonsági kabinet egyhangúlag támogat - gyökeres váltást jelent az előző kettő, a 2001-ben és 1994-ben készült stratégiához képest.

A hidegháború elmúltával, az új amerikai-orosz viszony létrejöttével mára elavult a nukleáris egyensúly és elrettentés elmélete. A globális atomháború fenyegetése mára szinte eltűnt - állapította meg, kiemelve: Amerika és a világ biztonságát már nem egy országok között atomháború, hanem a szélsőséges erők nukleáris terrorizmusa és az atomfegyverek elterjedése fenyegeti leginkább.

Az Egyesült Államok a fegyvereinek számával és telepítésével kapcsolatos döntéseknél számításba fogja venni az atomfegyverek lehetséges elterjedésének szempontjait és a terrorellenes megfontolásokat. Ezeket a döntéseket a jövőben már nem kizárólag a stabil elrettentés célja fogja vezérelni - mutatott rá.

Az alelnök védelmébe vette az új stratégia központi elemét, amely szerint az Egyesült Államok kötelezi magát arra, hogy nem vet be atomfegyvert olyan nem atomhatalom államokkal szemben, amelyek az atomsorompó szerződés részesei, és teljesítik az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos vállalásaikat. Mint írta, ez a megközelítés újabb ösztönzőt jelent a világ országainak, hogy betartsák az atomfegyverek terjedésének meggátolására vonatkozó előírásokat. "Azok az államok, amelyek ezeket nem fogják betartani, még jobban elszigetelődnek, és kevésbé lesznek biztonságban" - írta.

Biden felhívta a figyelmet: bár az Egyesült Államok nem fejleszt ki újabb atomfegyvereket, és tartja magát a nukleáris kísérletek csaknem két évtizedes moratóriumához, atomarzenáljának hatékonyságát fenntartja.

Obama elnök ezért kérte a kongresszustól, hogy a következő öt évben 5 milliárd dollárral növelje a nukleáris ágazat költségvetési keretét. Az elöregedett létesítményeket fel kell újítani, tudósokat és mérnököket kell toborozni és megtartani az atomfegyverek karbantartásához. "Biztosítani kell, hogy arzenálunk bevethető állapotban maradjon" - szögezte le.

Olvasóink írták

  • 1. Ahmadinejad 2010. április 07. 20:56
    „Hála Irán nemsoká atomfegyverrel fog rendelkezni, mi ebben a szélsőség, mert ugye homályból irnak ide?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török hajót foglaltak el kalózok Kenya partjainál

Szomáliai kalózok hatalmukba kerítettek szerdán egy török teherhajót Kenya partjainál az… Tovább olvasom