Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Ismét Bill Gates vezeti a leggazdagabb amerikaiak listáját, amelyet a Forbes magazin készített és hozott nyilvánosságra szerdán. Most először Soros György is bekerült a top tízbe.
A 400 leggazdagabb amerikait rangsoroló listát immár 18 éve uralja megszakítás nélkül a Microsoftnak, a világ egyik legnagyobb szoftvervállalatának az alapítója, akinek vagyonát 59 milliárd dollárra - a tavalyinál ötmilliárd dollárral többre - becsüli a Forbes.

Válság ide vagy oda, az első húsz helyezett vagyona szépen gyarapodott tavaly óta, kivéve a második leggazdagabb amerikait, Warren Buffetet. A Berkshire Hathaway befektetési társaság 80 éves elnök-vezérigazgatója hatmilliárd dollárt "veszített" tavaly óta - többet mint bárki más a 400-as listán, így nettó vagyona 39 milliárd dollárra csökkent.

Igaz, a veszteség fele jótékonysági célokra ment el, ugyanis a milliárdosok közül Buffet a legnagyobb adakozó. Larry Ellison, a szoftvergyártó Oracle Corp. alapítója és vezérigazgatója 33 milliárd dolláros vagyonával a harmadik helyen futott be, ő hatmilliárd dollárral lett gazdagabb tavaly óta.

A 81 éves Soros György, magyar származású amerikai üzletember, befektető tavaly óta 7,8 milliárd dollárral 22 milliárd dollárra gyarapította vagyonát, amivel a ranglista hetedik helyére került. Soros György most először került be a tíz leggazdagabb amerikai közé.

Az első tíz között szerepel a Walton család három tagja is. Christie Walton, a Wal-Mart üzletlánc alapítójának második fia, Sam Walton özvegye a hatodik helyen áll 24,5 milliárd dollárral. Jim és Alice Walton pedig a 9. és 10. helyre került 21,1, illetve 20,9 milliárd dolláros vagyonnal. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 17,5 milliárd dolláros nettó vagyonnal a 14. helyre kúszott fel. A Forbes idei 400-as listáján szereplő személyek összvagyona 1,5 billió dollárt tesz ki, az egy főre jutó átlag 3,8 milliárd dollár, ami 12 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest.

A leggazdagabbak közül 262 ember vagyona gyarapodott, 72-é pedig csökkent. Az üzletemberek részesedése soha nem látott arányra emelkedett, a négyszázak 70 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A nők részesedése meglehetősen alacsony, mindössze 42-en szerepelnek a listán, köztük Oprah Winfrey médiamogul, aki 2,7 milliárd dolláros vagyonával a 139. helyen áll.

A Forbes teljes listáját a www.forbes.com/forbes400 linken lehet megtekinteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkotmánybíróság előtt a szlovák állampolgársági törvény

Az alkotmánybíróság elé került szerdán a tavaly módosított és új formájában sokat bírált szlovák… Tovább olvasom