Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Bírálták a kancellárt a német ellenzéki pártok

Egy nappal a berlini fal leomlásának 20. évfordulója után új falak emelésével vádolták az ellenzéki pártok a német kancellárt.
Angela Merkel két héttel az új konzervatív-liberális koalíció hivatalba lépése után ismertette első, az ország előtt álló gazdasági és politikai feladatokat tartalmazó kormánynyilatkozatát, amelyet a 11 év után ismét ellenzékbe került szociáldemokrata párttal az élen az ellenzék erőteljesen bírált.

A kancellárt már korábban támadták amiatt, hogy előbb Franciaországba és az Egyesült Államokba utazott, és csak azután állt a Bundestag elé, most pedig a konzervatív-liberális koalíció programjára utalva az ország, illetve a társadalom megosztásával vádolták őt.

Merkel a gazdasági kilátásokról meglehetősen borús képet vázolt, és azt hangoztatta, hogy előbb egy nehezebb időszak, a remélt fellendülés pedig csak az után következik. Ebből kiindulva az ország helyzetének kíméletlen elemzését ígérte. Szavai szerint az ország olyan próbatétel előtt áll, amelyhez hasonlóra a német egység 1990-ben történt helyreállítása óta nem került sor.

A kancellár először vázolta az új kormányzati ciklus politikai filozófiáját, amit "szabadság a felelősségben" címszóval jellemzett. Az ellenzéki pártok kezdettől fogva hiányolták, hogy a kormánynak nincs az elkövetkező négy évre szóló általános üzenete, amit Merkel ezúttal pótolt. Ennek részleteit ugyan nem fejtette ki, ezzel szemben öt fő feladatról beszélt.

Első helyen említette a nemzetközi gazdasági válság következményeinek a leküzdését, másodikon pedig az állam és polgárai közötti viszony javítását. A kormány által 2011-től kilátásba helyezett nagyszabású adócsökkentéseket ennek keretében említette. Harmadik feladatként a társadalom demográfiai változásaiból - mindenekelőtt a lakosság elöregedéséből - fakadó problémák megoldásáról beszélt, majd a környezetvédelmet emelte ki. Kormánya ötödik fő feladatának Merkel a szabadság és a biztonság közötti viszony erősítését nevezte, különös tekintettel a globális fenyegetésekre.

A kancellár kevés konkrétumot említett, ezzel szemben megerősítette a gazdasági növekedés előmozdításán és az adócsökkentéseken alapuló, és az egészségügy finanszírozásának reformját célzó programját.

Az ellenzéki szociáldemokraták parlamenti frakcióvezetője, a volt külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier a társadalmat szociálisan megosztó tervezetről és ennek kapcsán új falak emeléséről beszélt. Oskar Lafontaine, a Baloldal pártjának frakcióvezetője a kormányprogramra utalva hibás válságmenedzselést említett, azt hangoztatva, hogy - mint fogalmazott - egy rossz kormány, rossz időben került hatalomra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben az izraeli nagyvárosok?

Több ezer rakétával rendelkezik a libanoni síita Hezbollah szervezet, s ezek közül néhány elérheti… Tovább olvasom